Peste 5.000 de elevi vor da miercuri testul PISA

  •  
  •  
  •  
  •  

Peste 5.000 de elevi de gimnaziu şi liceu, cu vârsta de 15 ani, vor susţine miercuri testarea în cadrul proiectului OECD-PISA 2012, care are ca domeniu principal de evaluare matematică, anunţă Ministerul Educaţiei. Testarea, organizată de Centrul Naţional pentru Examinare şi Evaluare (CNEE), se va desfăşura în 178 de şcoli. Elevii vor primi o broşură de test cu durata de două ore, conţinând atât itemi ce vizează competenţele de matematică şi rezolvare de probleme în situaţii autentice ce pot fi întâlnite în viaţa adultă (75%), cât şi itemi de citire/lectură (15%) şi ştiinţe (10%), precizează reprezentanţii ministerului.

Sarcinile de lucru la testul PISA au ca punct de pornire texte non-literare, grafice, diagrame, hărţi, imagini, reprezentări schematice etc. De asemenea, elevii vor primi pentru completare un chestionar de mediu socio-educaţional, cu durata de 45 de minute. La rândul lor, directorii şcolilor participante la testare vor completa un chestionar privind specificul şcolii respective. Şcolile participante au fost selectate de către Consorţiul PISA, conform procedurilor de eşantionare internaţionale, iar elevii au fost selectaţi aleatoriu, cu ajutorul unui program dedicat (KeyQuest), astfel încât eşantionul naţional rezultat să fie reprezentativ pentru reţeaua şcolară, conform cerinţelor PISA.

Programul OECD-PISA evaluează măsura în care elevii aflaţi spre finalul educaţiei obligatorii deţin unele dintre competenţele-cheie, cunoştinţele şi deprinderile de bază esenţiale pentru continuarea studiilor, participarea deplină la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii. Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externă şcolilor, realizată de coordonatori de şcoală formaţi la nivel naţional, pe baza unui manual propriu de proceduri. La nivel internaţional, la testarea din acest an participă 67 de ţări OECD şi ţări partenere. Testul PISA este considerat cea mai amplă evaluare internaţională din domeniul educaţiei.

Sursa: www.replicaonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *