Peste 50 de jandarmi montani din şapte judeţe se întâlnesc la Băile Harghita

Peste 50 de jandarmi montani din şapte judeţe ale ţării se întâlnesc, în aceste zile, la Băile Harghita, unde participă la un schimb de experienţă şi la o competiţie specifică salvatorilor montani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, Gheorghe Suciu, a declarat luni că la evenimentul de la Băile Harghita, organizat pentru al doilea an consecutiv şi-au anunţat participarea jandarmi montani din judeţele Alba, Argeş, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Prahova şi Harghita. Alături de jandarmii montani se află şi specialiştii Centrului de pregătire şi perfecţionare a jandarmilor montani de la Sinaia.

 Cei peste 50 de jandarmi montani participă, de luni până miercuri, la o întrecere intitulată ‘Cupa Posturilor Montane’, care cuprinde atât competiţii sportive, unele dintre ele specifice salvării montane, cum ar fi proba de căţărare sau de coborâre în rapel.

Gheorghe Suciu a precizat că anul acesta participarea este mult mai numeroasă decât la prima ediţie, jandarmii montani fiind interesaţi să înveţe noi tehnici de salvare montană sau să afle experienţele cu care s-au confruntat, în ultimul an, colegii lor.

În Harghita funcţionează posturi de jandarmi montani la Borsec, Lacu Roşu şi Băile Harghita, iar la Praid a fost înfiinţat un post balneo-climateric.

Jandarmii montani cooperează cu echipele Salvamont şi ajută la căutarea şi salvarea persoanelor care au suferit accidente, precum şi la acordarea de de prim-ajutor, dar şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară. Ei colaborează cu organele silvice pentru protecţia florei, a faunei, dar şi pentru prevenirea şi combaterea braconajului şi a infracţiunilor săvârşite la regimul silvic.

Gheorghe Suciu a spus că, de la înfiinţarea posturilor de jandarmi din Harghita, zeci de persoane care se rătăciseră pe munte au fost aduse în siguranţă în cea mai apropiată localitate, oamenii legii au participat, printre altele, la acţiuni de ecologizare, de marcare a traseelor turistice sau de combatere a furturilor din păduri, cum ar fi cele înregistrate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *