Peste 90 de tătari din Constanța au luat astăzi drumul Crimeei

  •  
  •  
  •  
  •  

Li s-au alăturat câțiva români, interesați de istoria locurilor, dar și o echipă de la Litoral TV. Istoria sângeroasă și poveștile zguduitoare ale tătarilor din Crimeea constituie și astăzi subiect de mare interes pentru istorici, dar și jurnaliști. În fiecare an, tătarii stabiliți în România comemorează tragicul eveniment de la 18 mai 1944, când toți musulmanii din Crimeea au fost deportați.  În acest sens, două autocare cu  pelerini au plecat în Crimeea.

“Este comemorarea a 69 de ani de la deportarea integrală a tuturor tătarilor Crimeei. Pe 18 mai 1944 toți tătarii din Crimeea au fost deportați în Asia Centrală, la ordinul lui Stalin bineînțeles”, a declarat Gelir Eserghep, președintele Uniunii Tătarilor din România.

“În Crimeea, în patria noastră nu a mai rămas niciun tătar. Absolut toți, copii, bătrâni, femei însărcinate având soții și frații în Armata Roșie au fost acuzați de colaborare cu armata hitleristă și deportați în cinci locuri din URSS. Dar copiii acestor oameni, deși au murit peste 40 la sută,  au reușit să se întoarcă. 30 de ani s-au luptat pe baricadele Moscovei, la Kremlin și și-au cerut dreptul întoarcerii în patrie”, a spus Csuner Akmola.

Tătarilor li s-au alăturat și câțiva români, interesați de istoria locuitorilor din Crimeea.

“Eu am mai fost o dată în Crimeea, m-am documentat pentru o carte. Unul dintre motive este și personal pentru că un stră-strămoș de-al meu a ajuns în Crimeea, nu știu cum, și a reușit să se întoarcă acasă cu o cadână. De aceea am vrut să văd cum a putut el să plece de acolo, să ajungă în buricul Moldovei urmărit de ostașii hanului și să înțeleg din ce civilizație a provenit o stră-străbunică de a mea”, a declarat  Marius Chelaru, redactor Convorbiri Literare.

Telespectatorii Litoral TV vor avea ocazia foarte curând să urmărească activitățile desfășurate cu prilejul comemorării și asta deoarece colegul nostru, Codruț Burdujan, s-a alăturat călătoriei pentru a realiza reportaje unedite.

“Pot să spun că trăiesc o emoție deosebită. Soarta tătarilor este asemănătoare cu cea a românilor. În momentul în care pășesc în Crimeea mă gândesc la soarta basarabenilor, la moldovenii noștri, la milioanele de români care au fost exterminați în lagărul sovietic. Sunt povești zguduitoare, sunt generații rupte de pământul natal. În 1944 tătarii erau scoși afară din țară. La fel pățeau și moldovenii. Astăzi, în 2013, noi românii ne întoarcem în Basarabia cu emoție, tătarii se întorc în Crimeea la fel cu sentimente puternice”, ne-a spus  Codruț Burdujan.

După cinci zile, echipa Litora TV se va întoarce cu imagini și declarații de la tătarii care locuiesc astăzi în Crimeea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *