duminică, februarie 23, 2020
Acasă > Eveniment > PIAȚA VICTORIEI: Protest de amploare al transportatorilor în scandalul RCA

PIAȚA VICTORIEI: Protest de amploare al transportatorilor în scandalul RCA

Sute de camioane, autocare şi taxiuri au început să se adune în Piaţa Victoriei joi dimineaţă, în cadrul unui protest legat de nemulţumirile privind valoarea poliţei RCA. Sindicaliştii spun că deşi Guvernul a emis, miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind îngheţarea tarifelor RCA pentru următoarele 6 luni, transportatorii vor să ştie şi valoarea la care acestea vor fi îngheţate, iar aceasta să rămână şi în continuare, nu doar pentru jumătate de an, o bază de calcul care să fie de referinţă pentru companiile de asigurări.

Sute de camioane autocare şi taxiuri se aflau în Piaţa Victoriei încă de la ora 8.00, deşi protestul este programat să înceapă la ora 9.00 şi este autorizat până la ora 15.00.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) au decis să continue protestul din 15 septembrie. Asta în timp ce Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), una din cele două patronate care au renunţat la protest, consideră că a obţinut de la Guvern tot ceea ce a cerut şi că nu mai există motive pentru protest, acesta fiind deturnat în alte scopuri.

“Presiunea transportatorilor a fost uriaşă. Anunţul privind cele 2 puncte din ordonanţa de urgenţă aprobată ieri de guvern nu este suficient. Transportatorii vor să ştie exact la ce valoare va ajunge poliţa RCA pentru fiecare categorie de vehicul. Aşteptăm să se trezească guvernanţii şi ASF să vină la discuţii. Spre deosebire de Parlament, care a aceptat tariful de referinţă, Guvernul nu l-a acceptat decât pe 6 luni. Noi vrem să rămână un principiu de drept, o bază de calcul la care să se raporteze asigurătorii şi ca jaful la care au fost supuse piaţa de transport şi persoanele fizice să nu se mai întâmple. Nu vrem să avem surprize în următoarele 30 de zile petru că zilele curg şi almentul în transporturi continuă”, a declarat Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT).

Potrivit OUG aprobată de Guvern şi publicată miercuri seară, “în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA”.

“Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (…) Potrivit art. 34 din OUG publicată în 14.09.2016, tariful maxim se stabileşte de ASF fãrã nicio ghidare sau restricţie prin Ordonanţa de urgenţă”, consideră UNTRR, într-un comunicat transmis joi dimineaţă.

Cele patru patronate ale transportatorilor care participă la protest susţin că tariful de 4.907 lei reprezintă dauna medie, de 18.500 lei, la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%.

“Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se adună cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele şi cheltuielile asigurătorilor sunt acoperite”, menţionează transportatorii.

Transportatorii cer şi demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.

La protestul autorizat până la ora 15.00 vor veni transportatori din peste 20 de judeţe. Traficul va fi închis pe ruta Piaţa Presei – Şoseaua Kiseleff – Piaţa Victoriei, însă există riscul ca blocajul să fie mult mai mare, întrucât toţi participanţii care nu vor merge în faţa Guvernului vor rula cu viteze de 20 km/h. Sute de camioane din provincie intră în Bucureşti pe Autostrada Bucureşti – Piteşti şi pe DN 1.

Alte două patronate – Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), care nu mai doresc să continue protestul.

COTAR consideră benefică adoptarea de către Guvern a măsurii de îngheţare a preţului poliţelor RCA, după calculele tarifelor de referinţă pe diferite clase de autovehicule, în funcţie de riscuri omogene, ce vor fi transmise de către ASF, în perioada următoare.

“Mitingul este ultima formă de protest ,dar noi am obţinut tot ce ne-am propus prin dialog. (…) Guvernul României a dat curs la toate cererile transportatorilor”, a menţionat COTAR, într-un comunicat transmis joi dimineaţă.

COTAR sugerează că protestul a fost deturnat în alte scopuri decât cele care ţin strict de solicitările privind tarifele RCA, fără a da detalii.

Unde este BLOCAT traficul rutier

În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, în ziua de 15 Septembrie 2016, între orele 09,00 – 15,00, va avea loc o adunare publică în Piața Victoriei, după următorul program:

* între orele 05,00 — 07,00, afluirea participanților din provincie cu mijloace auto care se vor deplasa sub supravegherea organelor de ordine publică prin:

A1—Liceul Industrial nr.8;

A2 — Policolor;

D.N.1 — Fântâna Miorița;

D.N.2 — Parcul Plumbuita;

Mijloacele de transport vor fi parcate sub îndrumarea efectivelor Brigăzii Rutiere în funcție de ocuparea spațiului în Piața Victoriei, pe Șos. Kiseleff între Piața Victoriei și Piața Presei Libere (zona centrală);

* între orele 09,00 — 15,00, miting în Piața Victoriei;

* începând cu orele 05,00, circulația rutieră va fi restricționată pe Șos. Kiseleff de la Piața Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, respectiv pe Șos. Kiseleff de la Piața Arcul de Triumf până la Piața Presei Libere (zona centrală), permițându-se permanent circulația pe str. Arhitect Ion Mincu.

* circulația în Piața Victoriei va fi resistematizată începând cu orele 05,00 prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în fața clădirii Guvernului României, între B-dul Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu.

Traficul rutier se va desfășura pe Calea Victoriei, B-dul Ion Mihalache, Str. Buzești și B-dul Lascăr Catargiu;

* între orele 15,00 — 17,00 participanții și mijloacele auto vor deflui individual;

restricțiile se vor aplica până la orele 17,00.

Solicităm conducătorilor de autovehicule să reducă viteza, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

Pietonii au obligația să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate trecerii, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric și să nu se deplaseze ori să staționeze pe partea carosabilă.

CentrulINFOTRAFIC al Inspectoratului General al Poliţiei Române informează că la această oră (07.45), pe DN1Bucureşti – Ploieşti, pe sensul de mers către București, traficul rutier sedesfășoară îngreunat între Balotești și Otopeni.

Pe raza orașului Otopeni, în ambele direcții, benzile nr. 3 sunt închise deoarece se execută lucrări de montare a separatoarelor de sens. Se circulă doar pe benzile nr. 1 și 2 (în ambele sensuri).

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, cadrul normativ care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate pe piața asigurărilor RCA.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

Această Ordonanță a fost dată având în vedere împrejurările excepționale manifestate prin dezechilibru major între cerere și ofertă, respectiv disfuncționalitatea evidentă a pieței asigurărilor obligatorii auto din România. Astfel, Guvernul României împreună cu Consiliul Concurenței au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA“, se arată în comunicatul citat.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș susține că prin această ordonanță de urgență Executivul dorește să asigure “cadrul juridic, clar definit, pentru ca această problemă să poată să fie rezolvată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care are această responsabilitate“.

În comunicatul Guvernului se mai arată că ordonanța ține cont de directivele europene în materie, de experiența altor state membre în ceea ce privește reglementarea acestei asigurări, precum și de propunerile formulate de asociațiile profesionale și patronale ale asigurătorilor și transportatorilor auto.

În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienți de majorare și/sau corecție și alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. În cazul în care asigurătorii RCA vor dori să introducă și alți indicatori de evaluare a riscului, aceștia o pot face cu respectarea reglementărilor în vigoare. Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabili tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei Ordonanțe de Urgență. Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referință pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăților de daune achitate de către asigurători și raportate la frecvența producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule“, se mai precizează în comunicatul citat.

De asemenea, Guvernul susține că ASF va publica tarifele de referință, dauna medie și frecvența statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule, va realiza o analiză a efectelor acestor măsuri în piața asigurărilor RCA și va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenței.

Potrivit Ordonanței, contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului și poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului.

Pentru o mai mare transparență, asigurătorul RCA are obligația să notifice asigurații, la solicitarea acestora, în ceea ce privește modul de calcul al primei de asigurare. Pot fi cerute informații despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice în baza cărora este stabilită aceasta sau raportul actuarial care stă la baza determinării tarifului de primă. Totodată, asigurătorul RCA are obligația deschiderii dosarului de daună la data înregistrării avizării de daună“, se menționează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *