Planetariul de la Constanța, cel mai performant din sud-estul Europei. A fost modernizat cu fonduri europene

Planetariul de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa s-a redeschis, astăzi,  după ce a fost modernizat cu fonduri europene în valoare de peste un milion de euro.

“Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a implementat proiectul UNIMIS – ‘A joint opened window to the universe mysteries’, în cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A, Axa prioritară 2 România – Bulgaria. În cadrul acestuia, instituţia lider a achiziţionat echipamente de ultimă generaţie pentru Planetariu, o instalaţie hibrid 4K şi un simulator astronomic digital fulldome. Astfel, vizitatorii vor participa, de joi, la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, ‘navigând’ prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în Planetariu”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Vor fi susţinute cinci demonstraţii în fiecare zi, la orele 9,45, 11,45, 13,45, 15,00 şi 16.00.

Tariful pentru adulţi este de 18 lei, cel pentru însoţitor de 12 lei, iar elevii şi studenţii plătesc 4,5 lei.

Noul Planetariu hibrid 4K va funcţiona la un nivel superior, cu două sisteme de proiecţie clasice, opto-mecanică şi digitală 4K.

Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa este în valoare de 1.096.575,54 euro, 730.000 de euro fiind doar valoarea celor două proiectoare, unul american şi unul japonez, sistemul actual fiind cel mai performant din sud-estul Europei, unul de top mondial. Consiliul Judeţean Constanţa a sprijinit implementarea proiectului UNIMIS şi a asigurat, prin alocarea de subvenţie, disponibilitatea fondurilor necesare pentru achiziţionarea dotărilor din Planetariu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.