Acasă > Comunicate > PMP Constanţa: ,,Treziţi-vă odată domnule Ministru!”

PMP Constanţa: ,,Treziţi-vă odată domnule Ministru!”

,,Domnului Ministru al Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu

Vă scriem aceste rânduri întrucât cea mai importantă schimbare din România post decembristă bate la uşile noastre şi anume: Reforma sistemului sanitar. Pentru a pune lucrurile în ordinea firească, citând din legea sănătăţii (95/2006/titlul 1/capitolul 1/articolul 1) sănătatea publică reprezintă “obiectiv de interes social major”.
Ceea ce dorim este să dezbatem modul în care se va aplica legea sănătăţii şi nu legea în sine. Existenţa unui cadru legislativ în sine nu asigură succesul aşteptat fără instrumentele în sine. Astfel se naşte o întrebare firească: cu cine veţi face reforma sănătăţii în România domnule Ministru al Sănătaăţii Publice? În cazul în care nu ne-am făcut înţeleşi, vă explicăm: medicii capabili şi necesari asigurării succesului acestei reformări în cadrul ministerului şi în teritoriu sunt medicii specialişti de Sănătate Publică şi Management. Pe scurt, medici specialişti de Sănătate Publică şi Management nu prea aveţi domnule ministru, iar cei care există nu au loc în sistem sau au luat calea migrării către alte specialităţi sau din ţară. Dacă vă întrebaţi ce competenţă au aceşti medici, vă rugăm să citiţi tematica examenului de specialitate de pe site-ul ministerului sănătăţii (http://www.ms.gov.ro/documente/Sanatate%20publica%20si%20management_12631_12383.pdf).
Marea problemă a sistemului de sănătate este că se axează pe omul bolnav şi nu pe omul sănătos. Vă adresăm urmatoarele întrebări:
Din punct de vedere al poverii financiare care sugrumă sistemul de sănătate credeţi că este mai eficient să se trataze boala sau să fie prevenită?
Credeţi că măsurile de profilaxie sunt aplicate la adevarata intensitate acordată stării de sănătate a populaţiei României la această oră?
Credeţi că pacientul şi deasemeni medicul au fost educaţi destul în această direcţie preventivă?
Ne întrebăm astfel cum de ministerul nu a avut viziunea acestui moment în care va trebui să schimbe macazul într-o nouă direcţie cu implicaţii sociale şi economice majore pentru populaţia României şi să rămână fără instrumentele necesare conducerii acestei locomotive cu multe vagoane care se numeşte Reforma în Sănătate.
Se propune descentralizarea sistemului. Deci pentru creşterea eficienţei este nevoie de profesionalism. Să vedem care sunt profesioniştii dumneavoastră şi numărul acestora.
Cu cine veţi implementa aceste măsuri domnule ministru? Cu medici de alte specialităţi care au deja de lucru destul în propria specialitate sau cu cei care au fost pregătiţi în rezidenţiat exact pentru ceea ce discutăm în aceste rânduri? Vă rugăm să verificaţi în cadrul ministerului pe care îl conduceţi câţi medici specialişti de Sănătate Publică şi Management aveţi şi deasemeni în teritoriu; verificaţi în posturile de manageri de spitale de stat şi la conducerea Direcţiilor de Sănătate Publică câţi specialişti de Sănătate Publică şi Management sunt angajaţi şi deasemeni câţi sunt în subordinea acestora. Până şi cerinţele de angajare în sistemul sanitar de stat nu promovează această specializare în posturile respective: se cer cursuri de management, masterate etc şi nu specialitate. Dacă domnia voastră consideră că un masterat sau un curs ţine loc de rezidenţiat, vă înşelaţi amarnic. Mai mult, pentru faptul ca minsterul care poartă acelaşi nume cu specialitatea în cauză îi ignoră pe aceşti specialişti, nici sectorul privat de sănătate nu îi recunoaste sau conştientizează. Paradoxul este acesta: toţi managerii din sănătate ar dori să aibă această specialitate, taxa la al doilea rezidenţiat este cea mai mare (aproximativ 8500 ron/an/4ani) şi cu toate acestea medicii specialişti de Sănătate Publică şi Management nu sunt de găsit. Cum vă explicaţi acest lucru domnule Ministru?
În încheiere am dori să vă aducem aminte de cazul unor adevărate puteri economice la nivel mondial care au sistemul de sănătate în colaps (Ex. SUA). Credeţi că România, cu resurse financiare mult mai slabe, cu o educaţie medicală mult mai precară, cu personal mai puţin şi mult mai prost plătit, şi fără specialişti de Sănătate Publică şi Management, va reuşi reformarea sistemului sanitar?
Acesta este doar un exemplu de slabă şi voit intenţionată gestionare a resurselor umane în România şi nu dorim decât promovarea eficienţei şi profesionalismului. Aşadar,

Treziţi-vă odată domnule Ministru!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *