Acasă > Politica > Podul de la Calafat –Vidin a fost inaugurat

Podul de la Calafat –Vidin a fost inaugurat

Panglica a fost tăiată de constructorii români și bulgari care au participat la ridicarea podului. Doi copii îmbrăcați în haine tradiționale – băiatul, în costum bulgăresc, iar fetița, în costum românesc – au ținut panglica de culorile steagurilor României, Bulgariei și Uniunii Europene.

Victor Ponta şi omologul său, Plamen Oreşarski, au salutat inaugurarea noului pod peste Dunăre, de la Calafat-Vidin, dar au menţionat că finalizarea proiectului a durat foarte mult şi că ambele părţi trebuie să înveţe astfel să lucreze mai eficient la marile proiecte.

“Sunt foarte bucuros și norocos să fiu aici, În 2000 de ani s-au făcut trei poduri peste Dunăre, este un moment istoric. Construcția podului a durat foarte mult. Lecția importantă este să învățăm să lucrăm mai eficient la proiectele de care au nevoie țările noastre” a declarat premierul Victor Ponta.

Noul pod peste Dunăre va fi denumit “Noua Europă” (“New Europe”), a anunţat premierul Victor Ponta, precizând că a convenit acest lucru într-o discuţie avută cu preşedintele bulgar, la ultimul Consiliu European.

“Am discutat la ultimul Consiliu European cu preşedintele Bulgariei şi împreună ne-am gândit, am şi propus şi aşa va rămâne”, a mai spus Ponta.

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente. Podul Calafat-Vidin are o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.

Pietonii şi bicicliştii vor traversa noul pod gratuity, în schimb șoferii vor trebui să achite o taxă. Tarifele de trecere pentru utilizarea podului Calafat – Vidin au acelaşi nivel pentru ambele sensuri de trecere şi se aplică nediscriminatoriu pentru vehiculele rutiere înmatriculate în România sau în alte state. Vor fi exceptate de la plată vehiculele rutiere de transport ale serviciilor pentru stingerea incendiilor, maşinile de poliţie şi a ambulanţele din cele două ţări. Şoferii de autoturisme cu cel mult 8+1 locuri şi de maşini transport marfă cu greutate mai mică de 3,5 tone vor plăti o taxă de 27 lei (6 euro) pentru trecerea peste noul pod de la Calafat-Vidin, pentru maşinile cu mai mult de 9 locuri şi maximum 23 locuri pe scaune taxa fiind de 54 lei (12 euro).

Podul de doi kilometri peste Dunăre este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de Istanbul. Costurile totale ale proiectului totalizează 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridică la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiază de împrumuturi şi finanţări gratuite de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Instituţia Germană de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *