De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat 202.545 de verificări în aplicația eDAC, aproximativ 35.432 doar în ultima săptămână.
Aplicația este un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen și este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră.
Un exemplu în acest sens este cazul din data de 07 mai, de la Aeroportul Timișoara, unde, la ora 20:25, o echipă mixtă de control formată dintr-un polițist de frontieră şi un polițist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat o persoană de sex feminin, cetățean român, care o însoțea pe fiica sa minoră.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că mama nu deține declarație notarială din partea tatălui şi nici nu a putut face dovada reședinței în străinătate a minorei. Nefiind îndeplinite condițiile legale pentru a putea ieși din România, călătoria minorului a fost întreruptă.
Nu sunt însă singurele cazuri. Au mai fost trei cazuri cu cetățeni români minori, un caz unde adultul care însoțea minorul nu avea documente sau procură din partea tatălui care să îi permită continuarea călătoriei, dar și două cazuri în care minorul însoțit de către părinți nu deținea un document de călătorie. Acestora nu li s-a permis ieșirea din țară.
O altă patrulă mobilă, formată dintr-un polițist de frontieră şi un lucrător din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în timp ce desfășura atribuțiile de serviciu în Aeroportul Henri Coandă București, a depistat în zona terminalului Schengen un cetăţean marocan, care călătorea în direcția Frankfurt cu tranzit în Varșovia. În urma verificărilor efectuate de lucrătorul de la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a constat faptul că persoana se afla în România în baza unei vize de lungă ședere, societatea angajatoare neavând cunoștință de intenția străinului de a părăsi țara. Acestuia i-a fost întreruptă călătoria, fapt pentru care fost preluat de către lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea măsurilor legale.
La Aeroportul International Henri Coandă București, în zona de tranzit intrare Schengen, o echipă operativă formată dintr-un polițist de frontieră și un lucrător din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat un cetățean nepalez. În urma verificărilor, s-a constatat că acesta se afla în ședere ilegală pe teritoriul României, având permisul de ședere valabil, dar contractul de muncă încetat din data de 11.11.2023, fiind preluat de către echipa din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.
În aceeași situație s-au aflat și două srilankeze, depistate de către colegii noștri din cadrul Aeroportului International Henri Coandă București.
O altă echipă mixtă de control formată dintr-un polițist de frontieră şi un polițist din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat, în incinta Aeroportului International Henri Coandă București, o persoană de sex masculin, care a prezentat polițistului de frontieră o carte de identitate cu însemnele autorităților din Republica Cehia, prevăzută cu fotografia acestuia. După verificarea respectivului document în eDAC, s-a constatat faptul că documentul sus-menționat este fals.
În cadrul cercetărilor s-a constatat faptul că persoana este solicitantă de azil pe teritoriul național. Aceasta a fost preluată de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea dispunerii masurilor legale.
Aplicația eDAC este folosita inclusiv de către colegii care desfășoară activități și control la „frontiera verde” și pe căile de comunicație.
Sursa: Poliția de Frontiera