sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > Povețele marilor duhovnici ai României

Povețele marilor duhovnici ai României

Marii duhovnici ai României, preoţi cu har şi darul vorbirii, au lăsat pentru posteritate poveţe pline de pildă şi sfaturi pentru înnoirea care se produce la fiecare final an. În timpul vieții sale, Bartolomeu Anania amintea că:

„Este nevoie ca oamenii să se apropie sufleteşte şi fizic unii de alţii, să nu aştepte totul de la televizor şi de la internet. Dacă vom ajunge să ne iubim, să ne urâm, să ne căsătorim doar prin internet, atunci ne vom înstrăina cu desăvârşire unii de alţii. Avem îndreptăţirea de a ne bucura de un an nou, pentru că el ne aduce aminte şi de înnoirea noastră pe dinăuntru, cea spirituală, pe lângă cea trupească. Ne îmbăiem, ne punem costume frumoase, ne facem cadouri, toate sunt splendide, dar toate sunt trecătoare în relaţia cu sufletul. Adevărata înnoire este lăuntrică, iar această înnoire nu este numai permanentă ci şi cea mai consistentă şi cu adevărat mântuitoare.”

Părintele Ilie Cleopa, unul din marii duhovnici ai Moldovei, era cunoscut pentru vorbele de duh cu care îi întâmpina pe creştinii care îl căutau la mănăstirea Sihăstria, din Neamţ. Pentru Anul Nou, duhovnicul a lăsat posterităţii următoarele gânduri:

„Începând de la Anul Nou, grija noastră cea mai mare este să ne înnoim viaţa. Să luăm aminte, cu fiecare an nou să lăsăm câte un păcat care ne stăpâneşte cine ştie de când şi să punem în locul lui o virtute. Să iertăm greşelile celor ce ne-au supărat, să-i iertăm pe toţi, să începem Anul Nou cu inima curată şi cu credinţă în Dumnezeu.“

Arsenie Papacioc , unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai Ortodoxiei, numit şi patriarhul Dobrogei, le-a lăsat românilor mai multe gânduri care pot fi o rezoluţie pentru un nou an.

„A iubi vrăjmaşii e o poruncă, nu un sfat! Eu, care stau de vorbă cu multă lume, am simţit că-mi spun – părinte, până aici! Fac orice, 1.000 de metanii pe zi, dar să nu-mi spui să-mi iubesc duşmanii. Vedeţi ghearele drăceşti care stăpânesc pe fiecare? Dacă nu poţi să-ţi iubeşti vrăjmaţii, măcar să nu-i urăsti, şi nu mai eşti în baltă, ci pe treaptă“.

Părintele Arsenie Boca, unul dintre duhovnicii despre care credincioşii afirmă că trăiesc minuni la mormântul său de la Mănăstirea Prislop, a fost şi un bun cunoscător al psihologiei umane. Există o întreagă literatură despre viaţa sa şi poveţele, învăţăturile şi sfaturile lăsate credincioşilor, gânduri despre cum ar trebui să ne fie viaţa de zi cu zi, dar mai ales la începutul de an.

„Să vă învăţaţi să vorbiţi puţin şi esenţial. Să cultivăm energia voinţei. Aşa cum ne purtăm cu aproapele, tot aşa se va purta Dumnezeu cu noi. Ascultă mai mult de Dumnezeu decât de oameni.”

Fiecare zi care trece, ne poate duce mai aproape sau mai departe de ceea ce ne dorim. O listă de obiective, dar şi de acţiuni ne poate ajuta să conștientizăm unde ne aflăm şi în ce moment am vrea să fim peste un an, din toate punctele de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *