Acasă > Comunicate > Poziția CNE cu privire la proiectul de act normativ al Ministerului de Finanţe, lansat recent in dezbatere publică

Poziția CNE cu privire la proiectul de act normativ al Ministerului de Finanţe, lansat recent in dezbatere publică

Comunicat de presă

Consiliul Național al Elevilor consideră măsura propusă de Ministerul Finanțelor, care prevede decontarea abonamentelor de transport, începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanța de 3 km, iar pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu 2 lei pentru fiecare km, ca fiind o măsura dezavantajoasă pentru o parte dinte elevii navetiști, cărora, în unele cazuri, li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.

Guvernul nu a plătit nici până in acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an școlar, de aceea, este posibil ca in noul an școlar, rata abandonului să crească. Consiliul Naţional al Elevilor nu va fi pasiv şi va lua toate măsurile necesare pentru respectarea drepturilor şi intereselor elevior.

Problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional și nu de alte cauze externe. Din acest motiv Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului respectarea Legii Educaţiei, în privinţa alocării a minimum 6% din PIB pentru educatiei.

În prezent, sistemul educațional preuniversitar necesită o creștere a finanțării pentru a fi posibilă revizuirea programei școlare, dotarea tehnică a unităților de învățământ, integrarea și formarea tinerilor pentru piața muncii, dar și asigurarea unor condiții și servicii sociale favorabile, precum burse, alocații școlare și programe de consiliere și orientare în carieră. Printre prioritățile de finanțare și evaluare ale sistemului se află și școlile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piața muncii și nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învățământului teoretic.  Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Datorită salariilor  profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunități în piața muncii.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia-Flavia Miron declară:

„Propunerea ministerului de finanțe nu este o măsura potrivită, având în vedere că o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul a o treime din costul total al abanamentului, ceea ce încurajează creșterea ratei abandonului școlar.Educația este considerată ca fiind o prioritate națională, însă nu a fost tratată corespunzător. Creșterea finanțării pentru educație reprezintă o măsură adecvată condițiilor socio-economice actuale, spre deosebire de eventuala limitare a sumei de decont al transportului elevilor spre școală.”

Despre Consiliul Național al Elevilor

Consiliul Naţional al Elevilor din România a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În prezent, Consiliul Elevilor funcţionează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local și național, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili.

Consiliul Național al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării școlii și incurajării relației de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *