Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a solicitat, încă de anul trecut, anularea certificatului de urbanism pentru construirea gropii de deşeuri industriale din oraşul Năvodari. Demersul prefectului a venit, la acea dată, şi după ce locuitorii oraşului Năvodari au votat, în cadrul unui referendum generat de primarul Nicolae Matei, împotriva construirii acestui obiectiv. Agitaţia pe această temă l-au determinat pe prefect să analizeze, la solicitarea administraţiei locale, actul amintit – certificatul de urbanism –, ocazie cu care a constatat că nu poate fi eliberat. În momentul de faţă, acţiunea prefectului se tranşează la o instanţă din ţară.
Reporter: Domnule prefect, de ce s-a ajuns la proces în cazul certificatului de urbanism?
Claudiu Palaz: Am solicitat anularea Certificatului de urbanism nr. 718/20.12.2007, emis ca urmare a cererii S.C. Ecological Center S.A., în scopul realizării obiectivului de investiţii “centru de gospodărire deşeuri industriale”, întrucât certificatul de urbanism intră sub incidenţa art. 3 alin. 1 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificată şi completată. El trebuie anulat, iar până nu se tranşează problema în instanţă, definitiv şi irevocabil, consider că nu poate fi eliberată autorizaţia pentru acea investiţie.
Reporter: Dar, din punctul dumneavoastră de vedere personal, investiţia, acel centru de deşeuri, este o investiţie bună?
Claudiu Palaz: Este o investiţie bună, dar este proastă pentru litoral, pentru oraşul Năvodari. Nu este oportună pentru acest oraş, consider eu, şi nu cred că năvodărenii vor avea vreun avantaj de pe urma acestei investiţii.
Reporter: Năvodărenii deja s-au şi exprimat în acest sens, au votat împotrivă în cadrul unui referendum. Cu toate că a existat acest referendum, se pare că nici o instanţă nu ţine cont de rezultatul lui… De ce se întâmplă asta?
Claudiu Palaz: Acest referendum ar fi trebuit să fie organizat înainte ca certificatul de urbanism să fie eliberat, dar certificatul a fost eliberat, şi, ştiţi vorba aia: nu mai întorci mortul de la groapă… Asta a fost. Acesta este motivul pentru care nu se ia în calcul poziţia năvodărenilor.
Reporter: După părerea dumneavoastră, care credeţi că este direcţia în care trebuie să se dezvolte oraşul Năvodari?
Claudiu Palaz: Turismul! Sunt convins că aceasta este principala direcţie în care trebuie să se dezvolte această localitate, pentru că are potenţial. Este o localitate care nu a apucat să se dezvolte haotic din punct de vedere urbanistic, o localitate care poate fi ţinută sub control din acest punct de vedere, aşa încât să se dezvolte armonios. Iar referitor la mica industrie, ar fi oportun, dar ţinând cont că este o zonă turistică, nu trebuie exagerat. Şi aşa avem în Năvodari rafinăria Petromidia, care nu ştiu
câte avantaje aduce acestui oraş, poate doar din punctul de vedere al forţei de muncă angajate. Dacă nu ar fi fost amplasată Petromidia în zona Năvodari, oraşul ar fi avut poate o altă imagine în faţa lumii.