Acasă > Sanatate > Preşedintele Colegiului Medicilor din România este împotriva cardului de sănătate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România este împotriva cardului de sănătate

După părerea lui Vasile Astărăstoae, cardul de sănătate reprezintă primul pas spre manipulare și dictatură.

“Concentrarea unor date pe sisteme care nu sunt protejate şi, într-o democraţie formală, este un prim pas spre manipulare şi dictatură. (…) Şi mai mult chiar, există o declaraţie a Comitetului privind Drepturile Omului în care se spune că lupta împotriva corupţiei şi terorismului nu trebuie să fie un motiv pentru care să facem abuz de informaţii pe sisteme informatice, pentru că ele pot duce la o limitare a democraţiei şi a libertăţii”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Cardul de sănătate ar trebui să conţină doar informaţii despre controlul financiar, mai spune Astărăstoae.

“Ele trebuie să conţină nume, prenume, plăţile care s-au făcut, dacă pacientul e asigurat sau nu şi serviciile care au fost decontate. (…) Dar nu aşa cum este trecut în hotărârea de Guvern că tot dosarul electronic al pacientului să fie în mâna unor persoane care nu sunt legate de un jurământ profesional sau de confidenţialitate”, a mai precizat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Primele carduri electronice de sănătate au fost lansate la sfârşitul anului trecut şi au ajuns la doi arădeni. Ele vor putea fi utilizate însă doar din 2014, atunci când toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cardurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *