vineri, 14 august 2020
Acasă > Externe > Preşedintele parlamentului de la Chişinău întreprinde prima vizită peste hotare

Preşedintele parlamentului de la Chişinău întreprinde prima vizită peste hotare

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 17-19 iunie, în care va discuta despre agenda de integrare europeană a ţării sale.

Igor Corman va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, printre care preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, ŠStefan Füle.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor se vor referi la agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, priorităţile în procesul de modernizare a ţării şi funcţionarea instituţiilor democratice ale statului, potrivit unui comunicat difuzat de parlamentul de la Chişinău.

În aceeaşi perioadă, la Bruxelles va avea loc reuniunea Comitetului de cooperare parlamentară UE – Republica Moldova, forul care exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de parteneriat şi cooperare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Aceasta este prima vizită peste hotare a lui Igor Corman în calitate de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Săptămâna trecută şi premierul Iurie Leancă a întreprins prima sa vizită peste hotare la Bruxelles.

Republica Moldova a finalizat recent negocierile cu UE pe marginea Acordului de asociere, pe care speră să-l parafeze în toamnă, la summitului Parteneriatului Estic care se va desfăşura la Vilnius. Iurie Leancă a declarat în urma vizitei sale la Bruxelles că scopul Republicii Moldova este să reuşească să semneze şi să asigure intrarea în vigoare a Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu UE până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene, adică până la sfârşitul anului 2014.

De asemenea, Chişinăul speră că, în cadrul summitului Parteneriatului Estic, Comisia Europeană le va recomanda ţărilor membre să examineze posibilitatea de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *