miercuri, februarie 19, 2020
Acasă > Eveniment > Preşedintele TB: Tribunalul nu a cerut ridicarea pazei lui Adrian Năstase

Preşedintele TB: Tribunalul nu a cerut ridicarea pazei lui Adrian Năstase

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a precizat duminică, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că Tribunalul nu a cerut ridicarea pazei de la spital a lui Adrian Năstase.

Tribunalul Bucureşti nu a cerut ridicarea pazei lui Adrian Năstae. Noi am ordonat executarea unui mandat de încarcerare, cu toate celelalte măsuri pe latura civilă dispuse de Înalta Curte, pe care noi le punem în executare faţă de toţi inculpaţii din acest dosar, simultan, nu doar pentru Adrian Năstase, a spus Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti.

Magistratul a mai spus că săptămâna viitoare se va vedea dacă îndeplinirea acestor măsuri solicitate instituţiilor abilitate se confirmă sau nu. Deocamdată, avem un număr de măsuri ordonate încă de miercurea trecută la care nu am primit niciun răspuns de la nimeni, a mai spus Laura Andrei.

Ministrul de Interne Ioan Rus a declarat duminică seară, la Realitatea TV, că a decis să retragă paza de la salonul unde este internat Adrian Năstase, după ce a aflat că procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare nu fusese îndeplinită.

A fost singurul moment din existenţa mea când am gândit ca Monica Macovei, că de vreme ce s-a dat mandatul, lipseşte vizita medicală, dar de fapt era în spital, deci o vizită medicală se făcuse, totul putea fi asimilat cu faptul că s-au încheiat procedurile şi Adrian Năstase era în prima zi de detenţie, a ecplicat ministrul. Ioan Rus a spus că ulterior s-au poliţiştii s-au adresat Tribunalului Bucureşti, care le-a răspuns că procedurile nu au fost finalizate, motiv pentru care a fost retrasă paza de la salonul în care se afla Năstase.

A doua zi, pentru a nu greşi, ne-am adresat Tribunalului pentru a ne spune care consideră dânşii că este statutul lui Năstase în această situaţie. Ei ne-au răspuns operativ că dat fiind faptul că nu s-au finalizat încă toate procedurile, nu este încă în detenţie. De aceea, în prima fază, am avut pază şi la salon, şi la secţia unde este internat, apoi a doua zi după ce ni s-a comunicat că nu este aşa, am retras paza de la salon, pentru că el nu era deţinut. Au rămas doi poliţişti acolo. Structura din minister care se ocupă de acest lucru, Poliţia Capitalei, s-a adresat spitalului ca să ne comuice care este starea de sănătate, pentru că în această perioadă având statut de pacient, nu puetm finaliza procedurile de materializare a acelui mandat, a spus Rus.

Ministrul de Interne a mai spus că zilele în care Adrian Năstase se află internat la Spitalul Floreasca nu se scad din mandat şi că, în momentul în care medicii vor stabili că poate fi transportat, va fi mutat la penitenciar. În momentul în care comisia medicală ne va spune că pacientul poate fi transportat, se materialitează acea parte a mandatului care nu a fost executată până în acest moment, urmând să fie dus la spitalul-penitenciarului sau dacă e perfect sănătos, la penitenciar. Zilele acestea nu se numără la mandat. Nu-şi execută o parte din pedeapsă. Tribunalul ne-a comunicat că nu. Executarea pedepsei începe din momentul în care a făcut vizita medicală la penitenciar, se face proces-verbal, primeşte un număr matricol, a explicat Rus.

Ministrul a recunoscut că, legal, nu există nicio procedură specială care să se aplice pentru foştii demnitari, însă a ţinut să precizeze referitor la acuzaţiile care i se aduc, că i-a oferit un tratament special lui Adrian Năstase, că acesta are toate drepturile conferite de situaţia în care se află. Adrian Năstase nu a fost condamnat la moarte, are toate drepturile conferite de situaţia in care se află, ca fiecare om. A încercat să se sinucidă, important e că l-am salvat. Ce să-i facem, să-i smulgem perfuziile?, a spus Rus.

sursa: newsin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *