Președintele Venezuelei, Hugo Chavez, a murit seara trecută din cauza cancerului

  •  
  •  
  •  
  •  

“Am primit informaţia cea mai grea şi cea mai tragică pe care am putea-o anunţa poporului nostru. La ora 16.25 (n.r. 22.55 ora României), astăzi, 5 martie, a murit comandantul nostru – preşedintele Hugo Chavez Frias.”, a declarat vicepreşedintele Nicolas Maduro, la televiziunea publică din Venezuela.

Maduro a mai precizat că Guvernul de la Caracas a mobilizat militari şi agenţi de poliţie pe străzile marilor oraşe pentru a garanta pacea după moartea preşedintelui Hugo Chavez. După aflarea veștii morții lui Chavez, Cuba a decretat trei zile de doliu în memoria preşedintelui venezuelean. Ecuadorul a decis, la rândul său, să decreteze trei zile de doliu naţional în memoria fostului lider din Venezuela, calificând dispariţia sa drept o “pierdere ireparabilă” pentru America Latină. Trupul neînsufleţit al preşedintelui Hugo Chavez va fi expus începând de miercuri în holul Academiei Militare din Caracas, înaintea funeraliilor naţionale prevăzute pentru vineri, în timp ce în ţară au fost decretate şapte zile de doliu oficial.

Chavez lupta cu cancerul din iunie 2011, iar starea sa de sănătate se agravase în ultimul timp. Aflat la putere din 1999, Hugo Chavez a fost reales pentru un mandat de şase ani în octombrie 2012. Fost parașutist, acesta s-a impus ca un puternic om politic în Venezuela încă de la prima sa alegere în funcţia de preşedinte, provocând controverse atât pe plan intern, cât şi în străinătate, cu revoluţia sa socialistă şi stilul exuberant. Născut în 1954, fiul a doi învăţători din statul Barinas, tatăl a patru copii şi catolic divorţat de două ori, Hugo Chavez a început să pregătească încă din 1982 proiectul său socialist inspirat de Simon Bolivar, figură emblematică a independenţei obţinute împotriva spaniolilor. Apărător fervent al uniunii Americii Latine, el a înfiinţat structuri de integrare regională şi a creat alianţe strategice cu Rusia, China sau Iran, fără să omită vreodată să sprijine lideri controversaţi. În acelaşi timp, el a ştiut să dea dovadă de pragmatism şi nu a suspendat niciodată livările de petrol către Statele Unite, în pofida criticilor sale acerbe împotriva “imperialismului yankeu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *