Președinția Kazahstanului a fost lăudată în cadrul celui de-al 24-lea summit al OCS, desfășurat la Astana

Cel de-al 24-lea summit al Consiliului șefilor de stat al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), prezidat de Kazahstan, a avut loc săptămâna trecută în capitala Astana. Intitulat „Consolidarea dialogului multilateral – eforturi pentru o pace și o prosperitate durabilă”, summitul a fost marcat de adoptarea Declarației de la Astana, precum și a aproximativ 25 de documente și declarații ale șefilor de stat, inclusiv Inițiativa privind unitatea mondială pentru pace, armonie și dezvoltare, care a fost susținută de membrii OCS.

Luând cuvântul la summit, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că OCS a devenit un mecanism eficient al relațiilor interstatale, care funcționează pe baza „spiritului Shanghai” de prietenie, bună vecinătate, egalitate și sprijin reciproc. El a subliniat importanța OCS și a evenimentului. „Mai mult de trei miliarde de oameni trăiesc în spațiul SCO. Organizația include cele mai mari economii ale lumii și cele cu cea mai rapidă creștere, reprezentând o treime din PIB-ul global. Acest lucru demonstrează în mod clar potențialul enorm și rolul global al organizației noastre”, a spus el.

Potrivit lui Tokayev, în timpul președinției Kazahstanului, au fost organizate aproximativ 150 de evenimente la diferite niveluri, inclusiv forumuri digitale, turistice, energetice și de afaceri, precum și Consiliul de tineret al OCS. Au fost elaborate șaizeci de documente noi, inclusiv strategia antidrog, planul de punere în aplicare a strategiei de cooperare economică, acordul în domeniul protecției mediului și strategia de dezvoltare a cooperării energetice. Cercul organizațiilor internaționale partenere cu OCS s-a extins. Activitățile Grupului de lucru special privind investițiile au fost reluate, iar tranziția la decontări în monede naționale a luat amploare.

Liderul kazah a adăugat că Kazahstanul a îndeplinit pe deplin toate scopurile și obiectivele stabilite la summitul anterior.

Președintele Chinei, Xi Jinping, președintele interimar al Republicii Islamice Iran, Mohammad Mokhber, împreună cu alți lideri, au recunoscut rolul pozitiv al Kazahstanului în conducerea OCS. Xi Jinping a remarcat: „Aș dori să subliniez în special contribuția semnificativă a președinției kazahe la promovarea cooperării și la avansarea activităților OCS. Fără nicio îndoială, summitul de la Astana va ridica organizația noastră la noi înălțimi”. Președintele interimar Mokhber a declarat: „Îmi exprim recunoștința pentru eforturile depuse de președintele Tokayev și de guvernul Kazahstanului în ultimul an, în timpul președinției lor a OCS”.

Președintele Tokayev a subliniat domenii-cheie de importanță strategică pentru toate țările din „Shanghai Zece”, inclusiv consolidarea încrederii reciproce și a cooperării în domeniul securității, extinderea relațiilor comerciale și economice, îmbunătățirea conectivității transporturilor prin crearea de coridoare eficiente și lanțuri de aprovizionare fiabile și necesitatea de a reforma și moderniza OCS.

„Procesul în curs de extindere a Organizației deschide noi oportunități și dă un impuls dezvoltării acesteia. Țara noastră, în calitate de președinte al SCO, a prezentat propuneri echilibrate pentru transformarea Organizației într-un mecanism de cooperare multilaterală și mai eficient. În special, susținem întărirea rolului Secretariatului SCO și al Secretarului General”, a subliniat președintele.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a participat, de asemenea, la reuniunea inaugurală a formatului SCO+. Acesta a subliniat vocea importantă a Kazahstanului în cadrul ONU. „Cred că trebuie să recunoaștem că, atunci când Kazahstanul acționează în favoarea păcii, când Kazahstanul acționează pentru a reuni părțile aflate în conflict în vederea rezolvării problemelor lor, când Kazahstanul este acest intermediar onest în afacerile internaționale, Kazahstanul devine un instrument foarte important al obiectivelor ONU”, a declarat el.

În cadrul formatului SCO+, președintele Tokayev a propus mai multe strategii-cheie pentru consolidarea cooperării multilaterale între statele membre ale SCO. Printre acestea se numără consolidarea rolului ONU în securitatea globală, sprijinirea planului Chinei de a crește cifra de afaceri comercială a SCO la 3 trilioane de dolari și dezvoltarea unei mari centuri comerciale eurasiatice care să utilizeze peste 350 000 de kilometri de căi ferate. El a menționat că „80 % din transportul terestru dintre Asia și Europa trece prin Kazahstan”.

Tokayev a subliniat, de asemenea, abordarea schimbărilor climatice prin introducerea de noi tehnologii de economisire a apei și atingerea obiectivelor de mediu ale ONU. În plus, el a pledat pentru cooperarea culturală și umanitară prin înființarea de centre culturale, implicarea tinerilor, extinderea universităților SCO și creșterea granturilor pentru studenți, în special în domeniile tehnice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *