Prețurile facturilor la gaze naturale și electricitate au scăzut în luna aprilie, anunță Ministerul Energiei

Prețurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% față de prețurile maximale plafonate.

Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze și energie electrică. Față de prețul maxim prevăzut de plafon, prețurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai mici.

De exemplu, prețul practicat de principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici este 0,23381 lei/ kWh (prețul maxim plafonat fiind de 0,310 lei/kWh).

La energie electrică, pentru clienții casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori ajung până la 15% față de prețul maximal de 1,3 lei/kWh.

Guvernul a adoptat, pe 28 martie, modificări ale OUG 27/2022 prin care a fost eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi a actualizat schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.

”Aceste modificări vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Recent și Eurostat a confirmat că prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *