marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > UPDATE: Primarul capitalei, reținut de DNA

UPDATE: Primarul capitalei, reținut de DNA

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, el fiind acuzat de luare de mită.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a lui Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Lui Sorin Oprescu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a comunicat DNA.

Lui Sorin Oprescu i s-ar fi organizat un flagrant delict, întreaga operaţiune fiind filmată.

Procurorii DNA efectuează astăzi percheziţii la mai multe persoane implicate în cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Percheziţiile au început de dimineață, în jurul orei 6.00 şi au loc la domiciliul primarului şi respectiv a altor persoane, dar şi la trei instituţii publice: Primăria Capitalei, Administraţia cimitirelor şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti.

Update:

10.24

Sorin Oprescu spunea in iulie ca Solomon Wigler era mana lui dreapta. Acesta a recunoscut ca a luat mita de peste 200.000 de euro, dar a negat ca i-ar fi dat din bani si primarului. In iunie mai fusese prins in flagrant un functionar din PMB

10.09

Oprescu, detine, potrivit declaratiei sale de avere, doua terenuri intravilane, in Ciolpani si in Predeal, o vila si un apartament, precum si obiecte de arta, de cult si bijuterii in valoare de 91.000 de euro, iar in conturi are aproximativ 156.000 de lei si 33.000 de euro.

12:00

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a fost reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru luare de mită. Deşi iniţial s-a vorbit despre un flagrant, operaţiunea a fost diferită.

Potrivit unor surse juridice, Oprescu s-a întâlnit la vila sa din Ciolpani cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa, o persoană de încredere a primarului. Acesta i-a dat 25.000 de euro, o parte din mita pretinsă de edil de la patru oameni de afaceri, denunţători în dosar. Ulterior, primarul a plecat de acasă cu maşina proprie, iar poliţiştii şi procurorii DNA l-au oprit în trafic. Asupra sa a fost găsită o parte din banii cu seriile înregistrate în prealabil. Ceilalţi bani au fost găsiţi acasă la Oprescu.

Potrivit DNA, Sorin Oprescu pretindea 10% din valoarea contractelor de lucrări încheiate de firme private cu Primăria Capitalei.

12:10

Alexandru Chiciu, avocatul edilului capitalei Sorin Oprescu, afirmă că acuzaţiile DNA sunt nefondate şi se bazează pe ”deducţii” ale unor persoane.

Totodată, el subliniază că Direcţia naţională Anticorupţie ar fi trebuie să ”clarifice” mai bine dosarul lui Oprescu.

”Este prematur să fac declaraţii la acest moment. Vă rog să înţelegeţi că noi, avocaţii, încercăm să tratăm cu echilibru acest caz şi să nu cădem în plasa afirmaţiilor nefondate. La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe ”deducţii” ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodată nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiţi de la denunţători, iar dl Oprescu nu ştia provenienţa lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om doar pe vorbele aruncate de alţi inculpaţi”, a declarat presei Chiciu, potrivit Agerpres.

Avocatul primarului mai susține că banii nu erau mită, ci erau împrumutați de primar de la un prieten pentru ca să-și poată plăti impozitele pe proprietăți. Oprescu, deţine, potrivit declaraţiei sale de avere, două terenuri intravilane, în Ciolpani şi în Predeal, o vilă şi un apartament, precum şi obiecte de artă, de cult şi bijuterii în valoare de 91.000 de euro, iar în conturi are aproximativ 156.000 de lei şi 33.000 de euro.

Procurorii DNA l-au reţinut pe Sorin Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, pentru luare de mită. Edilul va fi prezentat duminică Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

12:20

“Grupul bine organizat” din primarie primea doua treimi din profitul brut obtinut de diferiti executanti din contractele cu PMB, arata DNA intr-un comunicat de presa. Cei 25.000 de euro cu care a fost prins Sorin Oprescu erau parte a unei mite de 60.000 de euro pretinsi de edil si de un apropiat al acestuia din primarie de la cei patru denuntatori din dosar.
Cum spun procurorii ca functiona gruparea din Primaria Capitalei:
“In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.
Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru Primar.

La data de 05.09.2015, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *