Primele trenuri noi, cumpărate în România în ultimii 20 de ani, vor ajunge și la Constanța

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a finalizat procedura de evaluare tehnică și financiară a ofertei înaintată de operatorul feroviar CFR Călători, în cadrul primei proceduri din România de licitare a unui contract de serviciu public în domeniul transportului feroviar de călători.

Demersul are o dublă importanță: (1) marchează începutul oficial al tranziției către o piață a serviciilor publice feroviare de călători gestionată integral prin proceduri competitive, în linie cu reglementările naționale și europene în domeniu și (2) s-a stabilit operatorul primelor trenuri noi ale României achiziționate în ultimii 20 de ani, ceea ce va permite exploatarea adecvată chiar din prima zi.

Serviciile din acest prim contract vor acoperi rute magistrale electrificate din sudul și centrul țării, contribuind la îmbunătățirea serviciilor feroviare ce deservesc Constanța, București, Ploiești, Brașov, Alba Iulia, Deva, Arad, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Reșita (prin nodul Caransebeș), Timișoara și Târgu Jiu.

Compensația preliminată inițială de 43,25 lei/tren-km ține cont de activitățile prestate de operator în vederea introducerii pe rețeaua românească a acestor trenuri, gradul de încărcare inițial mai redus și cerintele de asigurare a calității stabilite în documentația de licitație. La fiecare 6 luni se va face o evaluare pentru stabilirea valorii corecte. Compensația este verificată în baza unui mecanism european pentru evitarea compensării în exces, sumele care depășesc costurile eligibile fiind recuperate de statul român.

Licitația a fost derulată prin intermediul platformei independente de licitații a Bursei Române de Mărfuri și a atras interesul operatorilor români și internaționali.

În baza experienței câștigate, ARF va lansa în săptămânile viitoare două noi licitații care să acopere alte servicii deservite de cele 37 trenuri electrice noi furnizate de Alstom.

Sursa: ARF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *