Priorităţile CJC ridică semne de întrebare

În timp ce ploile torenţiale au făcut prăpăd în diverse zone din judeţ, iar mii de familii cară apa de la fântâni şi la ora actuală pentru că n-au reţea de alimentare cu apă şi canalizare în localitate, conducerea Consiliului Judeţean Constanţa a considerat să aloce aproximativ patru miliarde de lei pentru realizarea unui Centru de excelenţă în turism şi servicii TOMIS”.

Contractul privind implementarea proiectului respectiv a fot semnat de CJC pe 29 ianuarie anul curent. Priectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1: „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană” cu o valoare totală de 5.953.001 lei din care contribuţia proprie a beneficiarului (CJC) este de 3.930.048 lei, cu o durată de 24 de luni.
Recent, conducerea CJC a solicitat servicii de audit financiar pentru proiectul respectiv, iar şase agenţi economici s-au înghesuit să obţină contractul, valoarea serviciilor ce urmau a fi presatate fiind estimate la 76.000 lei fără TVA. Auditul va fi realizat în 24 de luni de la încredinţarea contractului, va presupune elaborarea a şapte rapoarte de audit pe parcursul derulării proiectului, iar finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 – fonduri structurale, bugetul de stat şi bugetul CJC. Într-un final, CJ Constanţa a decis ca serviciile de audit să fie asigurate de SC HLB FREEMARK AUDIT SRL cu sediul fiemei în Bucureşti, care s-a angajat să onoreze prevederile contractuale pentru suma de 34.800 lei fără TVA.

Ce presupune acest Centru de Turism

Obiectivul general al proiectului vizează creşterea calităţii vieţii şi a infrastructurii mediului de afaceri din Polul Naţional de Creştere Constanţa şi crearea de noi locuri de muncă prin dezvoltarea infrastructurii urbane, inclusiv prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor şi a antreprenoriatului oferită de Centrul de excelenţă în turism şi servicii „TOMIS”.
Acest centru urmează să se definitiveze în 13 luni, va funcţiona într-un imobil ce datează din 1908 şi este situat pe strada N.Titulescu nr.32, în zona Piaiţa Ovidiu, iar în trecut a avut diverse destinaţii: sediu pentru cămin şcoală – comin Seminar teologic şi Centru de plasament pentru copiii abandonaţi. Centrul ,,Tomis” va cuprinde birouri administrative, săli multifuncţionale de întrunire/prezentare a activităţilor specifice, hol de primire incluzând: recepţie-informare şi spaţii de socializare, spaţii expoziţionale, precum şi spaţii pentru activităţi în domeniul afacerilor şi antreprenoriatului. În prezent imobilul respectiv mai are doar zidurile exterioare şi, potrivit proiectului tehnic, faţada exterioară şi cea interioară vor fi păstrate.

Poate altele ar fi priorităţile…

Într-o zonă cu potenţial turistic poate că era nevoie şi de ,,Centru de excelenţă în turism şi servicii Tomis”, însă banii pe care CJC îi alocă acestui proiect ar fi putut rezolva probleme mult mai stringente pentru judeţ. În ultima perioadă am avut parte de inundaţii masive şi cu pagube însemnate în diverse localităţi: Cernavodă, Rasova, Medgidia, Chirnogeni, Peştera etc.  Spre exemplu, la Peştera localnicii au asistat neputincioşi cum puhouil de apă le-a distrus culturile, le-a inundat casele afectându-le agoniseala de-o viaţă. Primarul comunei, Valentin Vrabie, are elaborat din 2009 un proiect privind sistemul de colectare a apelor pluviale, proiect ce ajuns şi-n atenţia conducerii CJC, care n-a găsit de cuvinţă să-l susţină financiar, deşi implementarea lui ar ajutat inclusiv la salvarea de vieţi omeneşti în cazul unor ploi torenţiale. Iar exemplele de acest gen ar putea continua, însă, se pare că, proirităţile CJC nu coincid cu nevoile reale ale comunităţilor din judeţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *