Acasă > Ultima ora > Probleme și provocări de mediu în zona costieră – dezbatere la Radiografia Zilei

Probleme și provocări de mediu în zona costieră – dezbatere la Radiografia Zilei

Protecția mediului reprezintă unul dintre capitolele pentru care Uniunea Europeană acordă fonduri importante, deoarece menținerea unui mediu natural în cât mai bune condiții reprezintă una dintre prioritățile factorilor de decizie de la Bruxelles. Statele Uniunii care se confruntă cu cele mai mari probleme de mediu sunt cele cu deschidere la mare. Zonele costiere prezintă particularități deosebite în lupta pentru protecția mediului deoarece problemele ivite sunt numeroase, prin prisma activităților economice multiple care se desfășoară în apropierea mărilor Europei.

Poluarea în zona costieră nu este cauzată doar de activitățile desfășurate în localitățile din apropierea țărmului, ci și de activitățile efectuate pe mare. În dese rânduri, am asistat la poluări accidentale în acvatoriul marin, cauzate de scurgerile de carburant de la diferite nave comerciale sau de la avariile din zona unor platforme maritime. Poluărilor cu carburanți se adaugă și poluările cu alte substanțe care ajung în apa mării și în zona costieră în urma naufragierii unor vase care transportă substanțe periculoase. Nu în ultimul rând transportul de deșeuri radioactive pe mare este una dintre cauzele poluării din zona costieră. Toate acestea au efecte ireversibile cu privire la biodiversitatea speciilor marine.

Despre problemele de mediu din zona costieră, despre ce se poate face pentru ecologizarea acestei zone, ce proiecte sunt în derulare în România și Grecia cu privire la protejarea mediului marin și a zonei costieră, vor discuta, în această seară, în cadrul emisiunii Radiografia Zilei, prof.univ. Lucica Tofan – prorector al Universității Ovidius și prof.univ. Fokion Vosniakos, președintele BENA (Balkan Environmental Association).

Emisiunea Radiografia Zilei este realizată și moderată de George Mucianu și poate fi vizionată numai la postul Litoral TV, cu începere de la ora 20:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *