Proces electoral supravegheat de oamenii legii

Purtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisar de poliție Monica Dajbog, a susținut duminică, 16 noiembrie a.c., ora 08.00, la sediul M.A.I., o declarație de presă privind desfășurarea procesului electoral.

Redăm în continuare declarația purtătorului de cuvânt:

‘Așa cum știți, din ordinul viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, peste 58.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și angajați de la alte structuri operative sunt astăzi la datorie pentru asigurarea desfășurării procesului de votare în condiții de deplină legalitate.

13.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au misiunea de a asigura măsurile de ordine publică, iar 4.700 de specialiști au fost mobilizați pentru a verifica și soluționa sesizările privind posibile incidente electorale.

34.200 de polițiști, pompieri, polițiști de frontieră și jandarmi asigură paza și protecția secțiilor de votare din întreaga țară. Pentru gestionarea oricărei situații care ar putea apărea pe parcursul procesului de votare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o rezervă de aproximativ 7.800 de oameni.

Permiteți-mi să reamintesc acum principalele reguli referitoare la procesul de vot:

Votarea a început la ora 7,00 și se va încheia la ora 21,00. Președintele biroului electoral al secției de votare este cel care declară votarea încheiată și dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii, care la ora 21,00 se află în sala unde se votează, vor putea să își exercite dreptul de vot.

Președintele biroului electoral al secției de votare are obligația de a lua măsurile necesare pentru că alegerile să decurgă în bune condiții. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de votare, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 m.

În cursul zile de ieri, președinții secțiilor de votare au stabilit măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare și au dispus fixarea posturilor de pază în jurul localurilor de vot.

Pentru menținerea ordinii, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare au la dispoziție efectivele asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei.

Alegătorii votează la secția de votare unde sunt arondați potrivit domiciliului.

Pe pagina de Internet a Registrului Electoral, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, cetățenii pot afla secția de votare la care sunt arondați, cu toate datele de localizare a acesteia. Alegătorii care astăzi se află în altă comună, oraș sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice altă secție după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat și nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Aceste persoane vor fi înscrise de către președintele biroului electoral al secției de votare într-un tabel separat.

Au dreptul de a vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani. Pot vota pentru prima dată și cei 7.653 de cetățeni care au devenit majori după primul tur de scrutin, printre care și românii care împlinesc astăzi 18 ani.

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea ‘VOTAT’ înăuntrul patrulaterului cu numele și prenumele candidatului pe care vor să-l voteze.

După ce a votat, alegătorul va îndoi buletinul, astfel încât pagina netipărită care poartă ștampila de control să rămână în afară și îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului nu atrage totuși nulitate acestuia.

Ștampila se restituie președintelui sau membrilor biroului electoral desemnați de acesta, care aplică pe actul de identitate al alegătorului ștampila cu mențiunea ‘VOTAT’ sau un timbru autocolant, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *