Programul ”Rabla pentru Electrocasnice”, amânat. Șeful AFM, demis

  •  
  •  
  •  
  •  

Astăzi ar fi trebuit să fie lansat programul „Rabla pentru Electrocasnice”.

Începând cu ora 12.00, românii ar fi putut să se înscrie în această sesiune prin intermediul aplicaţiei informatice disponibilă pe site-ul AFM, la adresele www.afm.ro şi la secţiunea https://electrocasnice.afm.ro/.

Evenimentul a fost însă amânat din cauza unor probleme de siguranță cibernetică, informează Administraţia Fondului pentru Mediu.

”Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior”, a transmis AFM.

Drept reacție, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis premierului României propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu, Dan – Cătălin Vatamanu.

“Este inadmisibil ca un program atât așteptat de cetățeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcționa, deși avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri, că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunți populația cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea și înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv”, a spus Mircea Fechet.

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de
echipamente electrice și electronice de uz casnic, astfel:
 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat
portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu
eficienţă energetică cel puţin A++;
 400 lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 500 lei pentru laptopuri;
 300 lei pentru tablete.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *