Asociația „Artiști Dobrogeni” a derulat primul proiect cultural ca entitate cu pesonalitate juridică și, cu această ocazie, prezentăm membrii care compun asociația culturală. Încercăm să prezentăm în perioada următoare artiștii plastici care au facut parte din proiect, membri ai asociației, într-un scurt interviu. Astăzi continuăm seria de interviuri cu pictorița Marieana Oleniuc, artist plastic care activează de mai mult timp în această breaslă și care a avut amabilitatea să ne acorde interviul în cauză.
E.T. Ce v-a inspirat în alegerea temelor pentru lucrările dumneavoastră ?
M.O. – Mă inspiră mișcarea pe care încerc să o redau în toate lucrările mele. Încerc să depășesc obisnuințele și să promovez noutatea, misterul, taina. Mă axez mai ales pe mișcare și spirit și vreau să transmit mesajul tainic. Mă inspiră femeia simplă, în cadrul familial, sensibilă, în intimitatea ei, în destindere, comunicțnd bucurie sufletească.
E.T.. Cum vedeti Dobrogea în contextul specificului multietnic?
M.O. – Dobrogea este o regiune pe cât de misterioasă pe atât de liniștită din punct de vedere etnic. Sunt născută, crescută în Dobrogea, cunosc și conviețuiesc în bune relații cu etniile. Adesea avem proiecte comune și ne susținem reciproc. Fiecare etnie își păstrează tradițiile pe care noi le respectăm.
E.T. Cum v-a inspirat în temele dumneavoastră acest specific multicultural?
M.O. – Mă fascinează portul turco-tatar și chiar am realizat un tablou intitulat „Tătăroaice la Mangalia” pe care l-am donat fondatoarei revistei de cultură bilingva „EMEL – IDEAL” , d-nei Guner Akmola.
E.T. Cum vă defineste proiectul cultural și de creatie în care v-ati implicat în ultimele sase luni ?
M.O. – Pentru mine este o onoare să fac parte din acest proiect cultural dar și o mare provocare și responsabilitate. Îmi doresc din toată inima ca toate demersurile și creatiile artistice ale membrilor asociatiei să aibă un real succes și să contribuie cu adevărat la promovarea artei dobrogene contemporane nu numai pe plan național, ci și internațional. Suntem la început, dar suntem ambitioși și uniți, sunt convinsă că ne vom atinge scopurile propuse.
E.T. Ce credeti că trebuie să se întâmple la Constanta pentru ca urbea să fie considerată un oras cultural ?
M.O. – Să se organizeze și să se promoveze cât mai multe evenimente artistice și culturale nationale și internationale.
E.T. Cum descrieti excursia de documentare din cadrul proiectului la care dvs ati participat ?
M.O. – Excursia de documentare artistică în cadrul proiectului la care am participat, a fost organizată exemplar și a fost de bun augur. Am avut posibilitatea de a mă bucura de o zi minunată alaturi de colegii mei, de a mă documenta despre frumusețile naturale ale Dobrogei, de a imortaliza imagini fascinante și de a realiza schite pentru urmatoarele lucrări. În cadrul excursiei am primit si un voucher binevenit pentru procurarea de materiale.
E.T. Cum v-a inspirat această deplasare în Dobrogea ?
M.O. – Pentru că am avut o vreme superbă, am reusit să surprind imagini clare, tomnatice și deosebite. Zona Cheile Dobrogei are un relief aparte, o structură geologică deosebită și culori specifice. Este o mare provocare. Până și apusul soarelui este altfel acolo. Toate acestea mi-au folosit la realizarea schitelor pentru urmatoarele lucrări.
E.T. Credeti în proiectele culturale finantate din surse private ?
M.O. – Da, cred. Atunci când există voință se poate orice. E drept că unele proiectele culturale se pot reduce la modestie iar altele de amploare mai mare nici nu s-ar putea realiza. Atunci când vrei să promovezi cultura în orasul tău, finanțarea din sursă privată nu este suficientă.
E.T. Cum vă defineste Asociatia „Artisti Dobrogeni” în cadrul căreia activati ?
M.O. – Este o onoare și o mândrie să fac parte din Asociația „ Artisti Dobrogeni” dar și o mare responsabilitate. Este o asociație formată din artiști talentați și valoroși iar pentru mine înseamnă și o mare provocare. De când activez în asociație, promovarea mea, ca artist, este mai amplă iar lucrările mele devin mai ambițioase din dorința de a mă menține la standardul valoric ridicat al Asociației „Artiști Dobrogeni”.
E.T. Sunteti adeptul finanțării publice a culturii ?
M.O. – Da, este foarte importantă finanțarea publică în sprijinirea realizării cât mai multor evenimente culturale. Consiliul Județean Constanța sprijină asociația, s-a implicat și a finanțat alaturi de Asociația „Artiști Dobrogeni” un frumos proiect în cadrul căruia a fost posibilă excursia organizată în rezervația Cheile Dobrogei, au fost oferite vouchere artistilor plastici, a fost posibilă și s-a materializat publicarea Albumului de Artă și Poezie cu Artiști Dobrogeni Contemporani, se duce o campanie continuă de promovare în media și se fac interviuri, toate posibile cu implicarea și finanțarea acordată de Consiliul Județean Constanța.
E.T. Ce sfaturi le dati tinerilor care doresc să urmeze o carieră artistică ?
M.O. – Să fie originali și să-si dezvolte talentul prin muncă. Restul vine de la sine.
E.T. Cum vă influentează în creatia dumneavoastră cosmopolitismul dobrogean ?
M.O. – În creația mea artistică îmi rezerv independența însă, nu sunt indiferentă față de tradiție, de cultură, de interesele propriei regiuni în care cresc și mă dezvolt.
E.T. Credeti că alternativa privată în domeniul creatiei culturale va dinamiza dezvoltarea culturii publice?
M.O. -Se spune : „Unde`s multi puterea crește”.
E.T. Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor ?
M.O. – Să evoluez în permanență ca să fac mândră Asociația Artisti Dobrogeni din care fac parte și să-mi las și eu amprenta în promovarea artei românești.
Interviu realizat de Enache TUȘA în cadrul proiectului:
„Organizare sesiune culturală și realizare album cu artişti dobrogeni contemporani”
– Finanțare: Consiliul Judetean Constanța
– Cofinanțare: Asociația „Artiști Dobrogeni”