Proiecte Culturale Dobrogene

george-serban

Asociația  „Artiști Dobrogeni” a derulat primul proiect cultural ca entitate cu pesonalitate juridică și, cu această ocazie, prezentăm membrii care compun asociația culturală. Încercăm să prezentăm  în perioada următoare artiștii plastici care au facut parte din proiect, membri ai asociației, într-un scurt interviu. Astăzi continuăm seria discuțiilor despre cultură având ca interlocutor pe George Șerban, artist plastic și membru al Asociaţiei „Artişti Dobrogeni”.

 

 

 

 

 

E.T. Ce v-a inspirat  în alegerea temelor pentru lucrările dumneavoastră ? 

G.Ș.  Am să încep cu mulțumirile pe care i le aduc președintei noastre, Mirela Mira, un om bătăios, care ce își propune, se face luntre și punte ca să ducă la bun sfârșit, activitățile sau activitatea.  Ce mă inspiră când aleg temele pentru lucrare?… Sincer totul! Am să mă depărtez puțin de la temă. În tinerețe și chiar la maturitate am jucat mult teatru de amatori. M-am „pensionat”, ca să spun așa, în anul 2005 la Teatrul „Tinemar” al Marinei Militare. Am jucat în roluri foarte diferite, mă refer la caracterul personajului. Îmi era foarte ușor să imit caracterul uman. Treceam foarte repede de la râs la plâns, eram un bețivan perfect, un bâlbâit, etc, etc. Mi-a fost foarte ușor, căci, tot timpul, când circulam pe stradă, în localuri, la spectacole, priveam cu atenție semenii mei. Dacă veți citi „Secvențele”mele veți înțelege mai bine ceea ce vă relatez. De mic admiram răsăritul de soare, luna, pădurile iar apa, mă refer la lacuri și draga mea mare mă fascinau. Mi-au plăcut sporturile de apă: înotul, canotajul, scafandreria și în final yachtingul, care din atâta dragoste, de trei ori era să mă dea la „fund”. În prezent lucrez la un roman în acest sens. Am picturi cu marea înspumată, pe mare, cu ambarcațiuni cu vele și voi mai face multe, Dumnezeu să-mi dea sănătate.

 

E.T. Cum vedeți Dobrogea în contextul specificului multietnic?

G.Ș. Cu toate că m-am născut în București și am casă în capitală, Mangalia mă fascinează. Soția este constănțeancă, iar cei doi băieți mangalieni. Multietniile din Dobrogea, sincer, nu le-am simțit ca etnii. Am fost și sunt prieten cu turci, tătari, lipoveni, armeni, aromâni. Cel mai bine se vede în cântecul compus de mine după versurile dnei Emilia Dabu, „Dobrogea din sufletul meu”

 

E.T. Cum descrieți excursia de documentare la care ați participat ?

G.Ș. Excursia realizată la peștera Casian, Cheile Dobrogei, Rezervația naturală și Cariera Laculdindeal a fost minunată. Majoritatea cu aparate de fotografiat am reușit să ne alegem, căci am avut de unde, aspecte deosebite din Dobrogea noastră  dragă. Personal, având hobby-ul, foto-film, în mare parte am filmat traseul parcurs de noi, la „Peștera Casian” deloc ușor, dar cu imagini deosebite. Sincer, pentru mine a însemnat o probă de rezistență. Mă bucur că nu m-am lăsat și am reușit să parcurg tot traseul. Ce am pictat și, ce voi mai realiza, sper să iasă așa cum îmi doresc și privitorului să-i încânte ochiul. Urez dnei Mira o nouă excursie cu teme la fel de frumoase.

 

E.T. Cum vă definește   Asociația  „Artiști Dobrogeni”  în cadrul căreia activați ?

G.Ș. La Constanța, prin înființarea Asociației „Artiști dobrogeni”, cred că deja s-a întâmplat minunea. Totul depinde de noi. Dacă pe linie de arte plastice am început să ne mișcăm, bine, zic eu, mai rămân celelalte arte care trebuie acționat la fel de promt. Mă refer la proză, poezie, muzică. Când vom stăpânii și pe acestea din urmă cred că orașul Constanța va fi considerat un oraș cultural. Sunt multe cluburi, asociații culturale în Constanța, dar poate greșesc, care acționează destul de timid.

 

 E.T. Ce sfaturi le dați tinerilor care doresc  să urmeze o carieră artistică ? 

 G.Ș. Tinerilor și nu numai, le dau un sfat. Cariera artistică este foarte ușoară pentru cei nativi care o au în sânge, dar din păcate sunt foarte puțini. În general mulți se blochează când ajung la edituri. E foarte costisitoare. Personal primele cărți, de dragul artei, mi le-am tipărit și tehnoredactat singur. Totuși să nu ne lăsăm, cultura  trebuie să învingă! Privind pictura, avem la îndemână, nenumărate lucrări, cataloage cu picturile înaintașilor, internetul și tot ce ne dorim. Sincer, operându-mă la ambii ochi, a erupt în mine un vulcan care sper să dureze cât mai mult. Am în jurul meu colegi cu experiență dornici să mă ajute. Le mulțumesc mult!

 

E.T. Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor ?

G.Ș. Proiecte de viitor?…MAREA cea MARE, portrete. Am să încerc și caii nărăvași, și MAMA natură cu minunățiile ei.

 

 

Interviu realizat de Enache TUȘA în cadrul proiectului

Organizare sesiune culturală și realizare album cu artişti dobrogeni contemporani

– Finanțare: Consiliul Judetean Constanța

– Cofinanțare: Asociația „Artiști Dobrogeni  ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *