Proiectul legii offshore, depus la Parlament. Nicolae Ciucă afirmă că legea deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc

Liderii coaliţiei de guvernare au depus  astăzi, la Parlament, proiectul legii offshore.

Acest proiect deblochează investiţiile din Marea Neagră şi reduce dependenţa de gazul rusesc. Va asigura predictibilitate pentru investitori şi un regim fiscal competitiv prin care statul va putea să beneficieze de 60% din venituri şi investitorii de 40% din venituri.

”Proiectul asigură independența energetică a României și reduce dependența de gazul rusesc, prin stimularea investițiilor în extracția de gaze naturale.

 Legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime).

Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și  vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.
 Legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.
 La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024.
La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027.
România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară.

De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de prețuri mai mici”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.