Proiectul ,,Migrant în România interculturală” a ajuns la Constanța

  •  
  •  
  •  
  •  

Să fii departe de casă și să încerci să te integrezi în cultura unei țări, deși ești privit ca un străin, nu este deloc ușor. Proiectul ,,Migrant în România interculturală” a ajuns la Constanța și vine în ajutorul celor care încearcă să își creeze o nouă viață în țara noastră.

Proiectul ,,Migrant în România” aduce laolaltă cetățeni străini cu forme legale de ședere și reprezentanți ai autorităților publice. Problemele străinilor se leagă în principal de locul de muncă pe care îl obțin destul de greu, sau de modul în care sunt priviți.

„Din statistica pe care am făcut-o a reieșit că principalele probleme sunt legate de felul cum percepuți de comunitate,  de locurile de muncă, diverse probleme sociale ca asigurările medicale.” a Cosmin Bîrzan, președintele Centrului pentru migranți Constanța.

Migranții pot munci în România doar dacă au permis de muncă sau se înrudesc prin căsătorie cu cetățeni români. Situația nu este prea roz pentru ei, dar se caută soluții.

„Este știut faptul că ei pot participa la activitățile de muncă din țara noastră dacă obțin cetățenia, prin căsătorie sau prin alte modalități. Dacă au permis de muncă sunt înregistrați în baza noastră de date.” Gheorghe Bușu, directorul executiv adjunct al AJOFM.

Străinii care au ajuns în România nu știau prea multe despre țara noastră, și s-au informat pe internet.

“Când eram la mine în țară nu știam prea multe despre România. Am căutat pe wikipedia și am aflat că este o țară abia intrată în Uniunea Europeană. Este o țară în dezvoltare, nu deja modernă ca Marea Britanie sau Germania. Când am ajuns în București, în aprilie, am văzut că este o țară europeană frumoasă.” a povestit un rezident în România.

„E un loc bun să fii dacă vrei să te integrezi. Dacă înveți limba repede, vei reuși.”  a mai spus un cetățean străin.

Migranții conștientizează că au foarte multe de învățat despre România și drumul până la integrarea în comunitate este lung. Barierele culturale pot fi depășite, dar pentru acest lucru este nevoie de timp.

Redactori: Ana-Maria Stancu/ Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *