Ministerul Energiei salută adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Proiectul este derulat de compania de proiect Energonuclear, deținută integral de Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN).
”Punctul de vedere a fost transmis părții române la data de 1 iulie 2024 și reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, in baza articolului 41 Euratom – cu privire la aspectele tehnice și de securitate nucleară aferente proiectului. In conformitate cu Tratatul Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligația de a notifica Comisiei Europene proiectele de investiții în avans și de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Energonuclear a notificat proiectul Unităților 3 și 4 în luna mai 2023.
Punctul de vedere primit este rezultatul unor analize elaborate ale informațiilor furnizate de partea română, al vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă și al discuțiilor tehnice care s-au purtat pe perioada a 13 luni. Pe baza evaluării realizate de Comisie, proiectul de finalizare a construcției Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom.
Punctul de vedere pozitiv este însoțit de o serie de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea și pe întreaga durată de viață a proiectului. Aceste recomandări vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare.
Cu 4 unități nucleare în operare în România, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual și crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Punctul de vedere pozitiv comunicat părții române reprezintă o etapă importantă în implementarea proiectului, atestând conformitate cu cadrul comunitar în materie de securitate nucleară a tehnologiei CANDU 6 și a implementării sale la Cernavodă.
Ministerul Energiei este ferm angajat în acordarea sprijinului pentru implementarea proiectului Unităților 3 și 4. În acest sens, amintim adoptarea Legii privind aprobarea Acordului de sprijin între Statul roman și Nuclearelectrica, în vederea dezvoltării proiectului la data de 14 martie 2023.
România are o istorie îndelungată în operarea eficientă și sigură a unităților nucleare de tip CANDU 6, țara noastră aflându-se constant în poziții de lider în topurile internaționale dedicate domeniului nuclear.