Promisiunile Dropbox, serviciul online ce înlocuiește hard diskul

  •  
  •  
  •  
  •  

CEO-ul Dropbox, Drew Houston a vorbit săptămâna aceasta despre noile metode ale serviciului pentru ca aplicațiile să salveze incloud datele utilizatorilor.

Mai mult decât un set de noi opțiuni puse la dispoziția dezvoltatorilor, Houston a vorbit despre Dropbox ca o modalitate de a îți înlocui hard diskul. Dropbpox este o platformă ce îți oferă modalități mai ușoare de a-ți stoca fișierele incloud, cu butoane simple care pot fi integrate de dezvoltatori în aplicațiile lor. Acesta permite aplicațiilor să își salveze propriile date în aplicații ce funcționează pe platformele Android sau iOS.

Compania DROPBOX încearcă să își convingă utilizatorii că de acum nu mai este nevoie să își facă griji cu privire la datele pe care și le salvează dacă folosesc dispozitive diferite cum ar fi laptopul, pc-ul, telefonul mobil sau tableta. Astfel, dacă folosești serviciul vei putea să îți iei toate datele după tine.

Poți face acest lucru cu ajutorul aplicațiilor de sincronizare a datelor disponibile pentru toate platformele: PC, telefon sau tabletă dotate cu sistem de operare iOS sau Android.

Acest serviciu nu este o noutate, fiind disponibil de ceva timp pe piață. Există însă și noutăți pentru utitlizatori menite să le facă viața ușoară. De exemplu, de acum dezvoltatorii pot să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a se juca pe un telefon dotat cu un sistem de operare Android, să salveze datele in cloud cu ajutorul seriviciului Dropbox și să reia jocul folosind un dispozitiv dotat cu iOS.

Acest lucru se poate aplica bineînțeles și unor alte aplicații cum ar fi cele de desen, notițe, agendă, task manager, sau orice altă aplicație ce poate fi folosită și pe altă platformă.

Dropbox se laudă că în momentul de față serviciul nu este dependent de un producător precum Google sau Apple, care au și ei servicii similare, dar care evident nu interacționează între ele, nepermițând practic utilizatorilor acestor servicii să își managerieze datele pe platforme diferite.

Serviciul a lansat de asemenea și o unealtă denumită Drop-ins ce le permite utilizatorilor de diverse aplicații să își salveze sau să își încarce fișierele direct din Dropbox.

Pentru mulți dintre cei ce folosesc aceste servicii de salvare a datelor personale în mod online, pe anumite servere, au existat întotdeauna temeri cu privire la securitatea datelor, intimitate și siguranță. S-a întâmplat în istoria companiei, ca serverele să fie atacate de hackeri sau ca utilizatorii să nu își poată accesa conturile.

Dacă ne gândim și că au fost scoase la iveală programe secrete ale guvernului american de control a datelor postate online de utilizatorii de internet, probabil că mulți nu sunt foarte încântați să  folosească servicii de stocare in cloud.

Compania se bazează însă pe acei utilizatori care sunt în căutarea unui spațiu de stocare mai mare pentru datele lor. Desigur problema este că salvarea acestor date in online aduce și ceva costuri în plus. Există desigur și un plan gratuit ce îți oferă în schimb spațiul de stocare cât al unui stick usb. Dar dacă doriți ceva mai mult puteți să ajungeți să plătiți 100 de dolari pe an pentru 100 de gb spațiu de stocare. Astfel aveți și posibilitatea de a avea 1TB spațiu de stocare, însă costul pentru un asemenea pachet ar putea să vă usture destul de tare la portofel.

Pentru dezvoltatorii ce vor să ofere posibilitatea de a salva datele din aplicație in Dropbox, compania oferă 5 MB spațiu de stocare gratuit. Conform CEO-ului Jon Peppers, acest spațiu de stocare este unul generos pentru majoritatea aplicațiilor.

Secretul obținerii unui profit stă evident în dorința utilizatorilor de a folosi un spațiu mai mare atunci când prin folosirea aplicațiilor vor avea nevoie de mai mult spațiu pentru documente, poze sau videoclipuri.

Evoluția serviciilor de salvare a datelor in cloud, adică pe servere externe, se bazează evident pe evoluția tehnologiei. Hard disk-urile nu sunt în momentul de față o problemă, însă în ziua de azi începem din ce în ce mai des să folosim datele noastre pe diverse dispozitive precum telefoane, tablete, PC-uri și chiar set-top-boxuri pentru TV.  Dacă ne bazăm doar pe o singură sursă de stocare a datelor, cu siguranță vom avea bătăi de cap, mai  ales atunci când folosim aceleași aplicații pe mai multe platforme.

Serviciul Dropbox nu este un înlocuitor în adevăratul sens al cuvântului pentru hard disk, așa cum nici serviciile similare nu sunt, acesta este o alternativă bună ce ne ușurează viața.

Cu toate astea trebuie să ne gândim mai întâi cât de mult suntem dispuși să plătim pentru a ne bucura de astfel de servicii.

Bogdan Chirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *