Protest SANITAS. Sindicaliştii din sănătate acuză indiferenţa autorităţilor

Federaţia SANITAS va continua protestul început în data de 7 octombrie.

Greva japoneză a fost declansata la nivel naţional, SANITAS acuzând indiferenţa cu care sunt trataţi de către autorităţi.

Consiliul Național al Federației SANITAS întrunit astăzi, 13 octombrie 2020, în ședință extraordinară, cu participarea președinților organizațiilor județene SANITAS din toată țara, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, a analizat rezultatele întâlnirii reprezentanților SANITAS cu echipa guvernamentală condusă de premierul Ludovic Orban, însoțit de dna Raluca Turcan – viceprim-ministru, dl Nelu Tătaru – ministrul Sănătății, dl Florin Cîțu – ministrul Finanțelor Publice.

Luând în considerare angajamentele și promisiunile de soluționare a revendicărilor Federației SANITAS, asumate de Guvern la întâlnirea de luni, 12 octombrie a.c.,
tinând cont de faptul că, pentru o parte din măsurile ce urmează a fi luate, autoritățile au solicitat un răgaz de câteva zile pentru realizarea de evaluări cu caracter financiar, Federația SANITAS va continua protestul început în data de 7 octombrie a.c. până la soluționarea favorabilă a revendicărilor membrilor săi de sindicat!

În tot acest timp, reprezentanții organizației vor continua negocierile și consultările cu toți factorii de decizie implicați, se arata intr-un comunicat SANITAS.

Reprezentanţii Executivului şi-au asumat deblocarea stimulentului de risc acolo unde nu a fost acordat. În ceea ce priveşte acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2, autorităţile au promis rezolvarea situaţiei cel mai târziu la următoarea rectificare bugetară, 15 – 20 noiembrie, cu evidenţierea expresă a sumelor necesare acordării stimulentului.

Referitor la acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială , Guvernul a arătat că pentru spitalele COVID-19 faza I-II şi suport, acordarea sporului reprezintă cheltuială efectivă şi este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate, putând astfel să fie acordate.

În ceea ce priveşte revendicarea sindicaliştilor privind acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială, reprezentanţii Guvernului au precizat că va fi evaluat impactul bugetar, iar discuţiile vor continua până la elaborarea bugetului financiar pentru anul 2021.

Sursa: SANITAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *