Acasă > Sanatate > Punct de prim-ajutor în satul Horia din Slobozia

Punct de prim-ajutor în satul Horia din Slobozia

Proiectul „Puncte de prim ajutor în zone izolate“, implementat de Societatea Națională de Cruce Roșie, se adresează comunităților izolate din mediul rural, care nu beneficiază de servicii medicale permanente. Înființarea acestui punct încearcă să acopere intervalul de timp scurs de la producerea evenimentului și până la intervenția personalului medical calificat. Cortul a fost amplasat în gospodăria familiei Zahiu, care s-a oferit voluntară în acest proiect.

„Am avut de ales între Horia și alte sate aparținătoare de comuna Movilița. Am ales, până la urmă, Horia, având în vedere mai multe aspecte: numărul mai mare de locuitori – 620 – distanța de 10 kilometri față de drumul asfaltat – distanță cu probleme iarna, atunci când se înzăpezește foarte repede – dar și faptul că am depistat foarte ușor familia care s-a oferit voluntară pentru acest proiect. Cum? Am intrat în sat și am întrebat mai multe persoane la cine putem să apelăm. Așa am ajuns la familia Zahiu, acolo unde am aflat că Elena, are la activ cursuri de surori voluntare de Cruce Roșie, dar și nenumărate participări, până în anul 1995, la concursurile de acordare a primului ajutor“, a declarat  Ion Avram, directorul Filialei județene de Cruce Roșie Ialomița.

Punctul de prim ajutor va fi dotat cu o trusă de prim ajutor, glucometru, tensiometru și un sistem de monitorizare EKG cu citire de la distanță.

„Punctul de prim ajutor de la Horia, de la familia Zahiu, poate face un EKG și, în două minute, primește, prin telefon, rezultatele de la o firmă specializată din București, care asigură permanența. Rezultatele pot fi de trei feluri: persoana analizată nu are nimic, e doar obosită; problema este cronică, iar persoana este deja în evidențe; situația este gravă și se impune intervenția Ambulanței. Până la venirea ambulanței, persoana este imobilizată și supravegheată și, după ce este preluată de ambulanță, este dusă la spital”, a mai adăugat directorul Filialei județene de Cruce Roșie Ialomița.

Investiția totală s-a ridicat la aproximativ 800 de euro.

Autor: Denisa Stoenescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *