vineri, 25 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > UPDATE: Purtată pe un pat de flori și lacrimi. Gabriela Harton, declarată post-mortem CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului Năvodari

UPDATE: Purtată pe un pat de flori și lacrimi. Gabriela Harton, declarată post-mortem CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului Năvodari

Update ora 19:20

În cadrul emisiunii În Arenă, de la postul Litoral TV, viceprimarul Florin Chelaru  a declarat că Gabriela Camelia Harton va fi declarată, post-mortem, cetățean de onoare al orașului Năvodari.

“Am pregătit două proiecte de hotărâre pentru ședința Consiliului Local care va avea loc joi, 18 decembrie. Primul prevede schimbarea regulamentului de acordare a acestui titlu, pentru că noi nu aveam prevăzută situația de acordare a acestui titlu, de cetățean de onoare, post-mortem. Iar al doilea proiect vizează acordarea, post-mortem, titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE  al orașului Năvodari pentru Camelia Gabriela Harton. Familia ei se va bucura de toate beneficiile prevăzute de acordarea acestui titlu. De altfel, toți consilierii locali ai orașului Năvodari sunt alături de familia acesteia și vor fi prezenți mâine și la slujba de înmormântare, pentru a-i prezenta un ultim omagiu acestei eroine a localității noastre”, a declarat Florin Chelaru, viceprimarul orașului Năvodari.

Clipe pline de durere pentru cei care au condus-o pe Gabriela Cameliei Harton pe ultimul drum. Și cerul a vărsat lacrimi pentru ea. Convoiul a părăsit Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, pentru a ajunge la Năvodari, orașul natal al asistentei.

Familia, prietenii, rudele, colegii, dar și localnicii care nu au cunoscut-o dar au rămas impresionați de povestea dramatică a asistentei s-au adunat la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, pentru a o conduce pe Gabriela Camela Harton pe ultimul drum.

 “Doi, măcar doi din patru, trebuia să îi salveze, să îi ridice din apă cu un elicopter de la Mihail Kogălniceanu. Nu a venit niciunul să îi tragă în sus, cu o sfoară sau altceva, să îi ducă de acolo”, ne-a spus cu lacrimi în ochi, o bătrână, rudă a eroinei din Năvodari.

Tatăl Cameliei Harton este în continuare în stare de șoc. Pune cap la cap toate frînturile de informații și nu înțelege ce cauta fata lui în acel moment în elicopterul care s-a prăbușit in lacul Siutghiol.

 „Nu avea ce căuta elicopterul pe Siutghiol. Dacă vine de la Kogălniceanu trecea prin Năvodari, traversa marea și ajungea la Tuzla… Ce-a căutat cu botul spre Ovidiu?”, este întrebarea la care caută răspuns tatăl Gabrielei Harton.

 „Amândouă erau niște oameni minunați, frumoși și devotați și pasionați de ceea ce făceau. Le plăcea să zboare; au lucrat și pe mașina SMURD, au lucrat după aceea și pe elicopter. Au salvat sute, mii de vieți”, ne-a spus Rodica Tudoran, șefa Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța.

 Colegii de la SMURD au venit cu toate echipajele care nu au fost de serviciu, ca să-i poarte sicriul pe umeri, pînă la mașină. În vuietul sirenelor – așa a plecat asistenta Camelia Gabriela Harton din Constanța către Năvodari, orașul ei natal.

 „Ar trebui să se facă ceva pentru acești oameni. Ei, care ne salvează pe noi, tocmai ei nu au fost salvați. Este dureros că Gabriela a pierit cu cinci zile înainte de împlinirea a 11 ani de când a decedat soțul ei. Parcă este o ironie a sorții”, ne-a spus o persoană venită să aducă un omagiu victimei tragicului accident de pe lacul Siutghiol.

La Năvodari și cerul a vărsat lacrimi pentru ea, alături de zeci de rude, apropiați și vecini care au venit să-i aducă o floare.

 „Gabriela era un om extraordinar care ajuta pe toată lumea, indiferent de situație. Ne este greu acum când, în loc să vorbim la școală despre copiii noștri, trebuie să facem coroane de flori. Este groaznic. Nici nu am dormit, de când s-a întâmplat tragicul eveniment. Îmi este foarte greu să vorbesc la trecut despre ea”, ne-a transmis mama unui copil, coleg de școală cu fata Cameliei Harton.

 „Era o fată deosebită, respectuoasă, cu bun-simț”, ne-a spus o vecină.

 A plouat din cer, dar și pe pamânt cu lacrimile rudelor și apropiaților.

 Gabriela Camelia Harton își va găsi odihna în Cimitirul Central din Năvodari.

 Redactor: Andreea Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *