luni, 10 august 2020
Acasă > Sanatate > Raed Arafat: Ebola nu este un pericol naţional

Raed Arafat: Ebola nu este un pericol naţional

Conform unor declarații ale secretarului de Stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, riscul privind apariția unor cazuri de Ebola în România este foarte scăzut. Cu toate acestea, Guvernul urmează să aloce 25 de milioane de lei către Ministerele Afacerilor Interne, Sănătății și Apărării în cazul în care ar surveni vreo îmbolnăvire.

Până în momentul de față, România nu a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu Ebola însă chiar și așa autoritățile de la București încearcă să fie pregătite în caz de necesitate.

“Este rugămintea mea să transmiteți ca la noi rămânem la un risc scăzut, noi neavând curse directe, neavând contact direct, dar, normal, nu putem să excludem că pot să apară astfel de cazuri. Însă suntem la un risc scăzut și nu este niciun motiv de panică, la momentul actual, din partea populației. (…)Trebuie să tratăm problema cu înțelepciune și desigur, cu seriozitate, ca să fim pregătiți cât mai bine” a declarat Raed Arafat.

Guvernul României urmează să aloce 25 de milioane de lei către Ministerele Afacerilor Interne, Sănătății și Apărării în cazul în care ar apărea îmbolnăviri. De asemenea, au fost stabilite şi procedurile pentru o astfel de situaţie: bolnavii ar urma să fie izolaţi şi transportaţi către un spital militar de campanie în zona apropiată a capitalei.

 „Cazuri sporadice ale maladiei provocate de virusul Ebola în Europa sunt inevitabile. Asta are legătură cu deplasări între Europa și țările afectate din Africa de Vest. Totuși, riscul unei propagări a Ebola în Europa este evitabil și extrem de scăzut. Țările europene sunt printre cel mai bine pregătite din lume să răspundă unei febre hemoragice virale precum Ebola”, se arartă într-un comunicat publicat de Zsuzsanna Jakab, director regional pentru Europa al Organizația Mondială a Sănătății.

Din păcate, aceste asigurări sunt doar vorbe în vânt. În ultima perioadă au fost depistate mai multe cazuri de persoane infestate care au ajuns în Europa. Autoritățile medicale sârbe monitorizează 708 persoane posibil infectate cu Ebola. În Spania, aproximativ 50 de persoane care au intrat în contact cu persoanecu acest virus, se află internați în spital, cu simptome. Iar lispa poate continua. La nivel mondial, Ebola a provocat moartea a zeci de mii de oameni, în special în Africa.

Redactor: Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *