Rampe nefuncționale

  •  
  •  
  •  
  •  

Persoanele cu dizabilități nu au parte de atenția autorităților și nici de ajutorul instituțiilor publice sau private. Asta se poate vedea prin lipsa rampelor, atât de importante pentru ele, dar și prin alte probleme reclamate chiar de cei care au nevoie de ajutor. De asemenea, facilitățile existente pentru persoanele cu dizabilități par sa fie făcute mai mult de “gura lumii”.

Ultimul proiect finalizat la Constanța, pasarela de la Perla, este dotată cu platformă pentru persoanele cu dizabilități, dar nu funcționează, astfel că ele nu pot traversa bulevardul Mamaia în zona respectivă.

De fapt, paznicii doar au grijă ca turiștii și constănțenii să nu umble la acele butoane, încât există riscul de electrocutare. Tocmai din acest motiv, au lipit un carton pentru ca nimeni să nu umble la rampa pentru persoane cu dizabilități.

Persoanele cu dizabilități atrag atenția și asupra altor nereguli pe care le întâlnesc în fiecare zi. Semafoarele îi ajută extrem de mult, însă doar când acestea funcționează. La fel se întâmplă și cu dalele de pe trecerile de pietoni, care dispar pe zi ce trece. Din păcate nu sunt înlocuite la timp, iar asta le îngreunează și mai tare viața persoanelor cu nevoi speciale.

“În urma iernii, am constatat că foarte multe semafoare sonore nu mai funcționează. Am sunat la primărie, dar am fost plimbat de la o persoană la alta și nu am găsit pe nimeni care să rezolve această problemă”, ne-a declarat Pop Span, președinte Asociația Nevăzătorilor din România

Însă nu doar autoritățile ignoră persoanele cu dizabilități. Fie că vorbim despre partide politice, cluburi de fotbal sau societăți comerciale, se pare că toți au uitat că printre noi trăiesc și persoane cu nevoi speciale. Majoritatea magazinelor au zeci de trepte în locul rampelor, iar modelul „de succes” a fost preluat și de partidele politice.

Redactor: Sorin Hulubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *