Recomandări pentru populaţie în perioada cu temperature ridicate

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Direcţia de Sănătate Publică recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
Recomandări pentru perioada cu temperaturi ridicate :
– respectaţi recomandările medicilor şi evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18 – expuneti-va la soare, progresiv, folosiţi creme de protecţie
– consumaţi zinic de lichide (2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Beţi un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute!
– consumaţi în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă
– nu beţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii
– evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice
– faceţi duşuri calduţe, iar dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală
– dacă vă expuneţi la soare între orele amiezii, folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise
– evitaţi activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc)
– aveţi grijă suplimentară dacă faceţi parte din categoria: persoanelor vârstnice, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi – beţi în mod regulat lichide, chiar dacă nu vă este sete

Recomandari pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor
Pentru sugari şi copiii mici:
• realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.
• sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă
• se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită
• copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode
• nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap
• copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate
• mamele care alăpteaza trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală
• la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică
• atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
• copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

Pentru copiii aflaţi în tabere:
• se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare
• alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete
• se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor
• copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe
• scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului

Recomandari pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:
• creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
• hidratare corespunzatoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi
• alimentaţia va fi predominant compusă din legume şi fructe proaspete
• se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile
• este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei
• se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţă de protecţie pe cap
• persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente
• menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.

Recomandări pentru angajatori :

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure urmatoarele măsuri minimale:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B. Pentru mentinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, urmatoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili odată cu măsurile prevăzute la alin. (1).
(4) În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *