Wednesday, 17 October 2018
Acasă > Externe > Referendum. Locuitorii Cataloniei au votat pentru independența față de Spania

Referendum. Locuitorii Cataloniei au votat pentru independența față de Spania

Guvernul regiunii autonome Catalonia a anunțat, astăzi, că 90% dintre catalanii care au votat duminică s-au pronunțat în favoarea independenței față de Spania.

Premierul provinciei, Carles Puigdemont, a proclamat victoria secesioniștilor, menționând că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune.

În schimb, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a susținut că în Catalonia, consultarea populară a fost “o parodie a esenței democrației” și ”un atac la statul de drept”.

Referendumul, considerat ilegal de Curtea Constituțională, a fost marcat de ciocniri între susținătorii independenței și poliția spaniolă, soldate cu aproape 850 de persoane rănite.

Dintre acestea, 355 au fost rănite la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

De asemenea, autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ‘nejustificate’, precizând că polițiștii au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot și au confiscat materiale electorale.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.