Regele Mihai împlinește vineri 92 de ani

  •  
  •  
  •  
  •  

Regele Mihai I, fost suveran al României (1927-1930; 1940-1947), împlinește vineri 92 de ani.

S-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul regelui Carol al II-lea (1930-1940) și al reginei Elena, prințesă a Greciei.

După decesul regelui Ferdinand, bunicul său, în condițiile în care prințul Carol, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune, Mihai a devenit rege al României, la numai șase ani. Din cauza vârstei, prima sa domnie a fost formală, prerogativele demnității regale fiind asumate, în 1927, de o Regență (1927-1930).

Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenție asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în țară, în 1930, proclamându-se rege. În această situație, lui Mihai i s-a oferit, la 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. După o domnie echivocă, Carol al II-lea a fost obligat să abdice, la 5 septembrie 1940, fapt care a determinat revenirea la tron a regelui Mihai I. Generalul Ion Antonescu și-a asumat atribuțiile de decizie în stat.

Începând cu anul 1943, în jurul regelui s-a coagulat o opoziție antiantonesciană, pe fondul schimbărilor de pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial.

Actul de la 23 august 1944 îl are ca principal artizan pe regele Mihai I. Întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste și participarea României la operațiunile militare de pe frontul coaliției antifasciste a însemnat, după calculele istoricilor români, scurtarea conflagrației mondiale cu cel puțin 200 de zile.

După 1944, treptat, atribuțiile regelui au fost reduse până când au devenit simbolice, ca urmare a strategiei puterii politice de la Moscova.

În 1947, în condițiile ocupației sovietice și a eliminării de pe scena politică românească a partidelor politice tradiționale, PNȚ și PNL, monarhia a devenit ultimul obstacol în calea subordonării țării intereselor dictate de Moscova.

La 30 decembrie 1947, un grup de politicieni comuniști l-au forțat pe regele Mihai I să abdice și să părăsească țara, în ianuarie 1948, împreună cu familia. După acest moment, fostul suveran a locuit un timp în Marea Britanie, pentru a se stabili, în cele din urmă, în Elveția, la Aubonne (din 2004).

Mihai I s-a căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena, cu alteța sa Ana de Bourbon Parma, din familia regală a Danemarcei, iar la 10 iunie 2008, au sărbătorit ‘Nunta de diamant’, după 60 de ani de căsnicie. Are cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964). La 21 februarie 1997, prin Hotărârea de Guvern nr. 29, s-a revocat Decizia Consiliului de Miniștri din 22 mai 1948, Mihai I devenind cetățean român.

Regele Mihai I a semnat pe 30 decembrie 2007, la castelul Săvârșin, în cadrul unei ceremonii private, noul Statut Dinastic al Familiei Regale a României, prin care a desemnat-o pe Principesa Margareta drept succesoare dinastică și moștenitor la Șefia Casei Regale a României.

Regele Mihai I a anunțat, la 10 mai 2011, că, începând cu această dată, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României și Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârșit, schimbând totodată numele familiei sale în “al (a) României”. Mihai I declara că, în conformitate cu dorințele regelui Ferdinand I și cu decizia sa din anul 1921, familia regală a României și membrii săi au purtat și poartă numele de ‘al (a) României’. Începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu mai poartă numele de ‘Hohenzollern-Sigmaringen’, și nu mai este cunoscută sub numele de ‘Casa de Hohenzollern-Sigmaringen’, ci numai sub numele de “Casa Regală a României”.

Este membru de onoare al Academiei Române (19 dec. 2007). Regele Mihai a primit, la 21 mai 2009, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la înființarea, prin Decret Regal, a instituției academice bănățene. De asemenea, Consiliul Local i-a conferit fostului suveran titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Timișoara, în semn de recunoștință pentru că a fost ctitorul mai multor instituții de cultură și educație din oraș.

La 7 octombrie 2009, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. La 13 octombrie 2010, regele Mihai I a primit Medalia “Dr. Alexandru Șafran” din partea Federației Comunităților Evreiești din România.

Regele Mihai I a primit, la 10 mai 2011, la Palatul Elisabeta, distincția “The Freedom of the City of London” din partea Guild of Freemen of the City of London și a fost omagiat de oficialii britanici pentru că a scurtat “cu cel puțin șase luni” cel de-al Doilea Război Mondial și a salvat mii de vieți.

La 23 octombrie 2011 a primit titlul de cetățean de onoare al orașului ceh Kromeriz. Titlul a fost acordat în semn de recunoștință pentru rolul pe care l-a jucat în cel de-al Doilea Război Mondial în eliberarea de sub ocupația nazistă a mai multor orașe.

***

Evenimentele consacrate aniversării regelui Mihai I continuă până pe 15 noiembrie în București și în țară.

Luni, 28 octombrie, va avea loc lansarea, la Muzeul Național de Istorie al României, a volumului ‘Coroana în societatea românească’, semnat de Ioan-Luca Vlad și publicat de Editura Curtea Veche, eveniment la care vor participa principesa Margareta și principele Nicolae.

Sub genericul “Clujul omagiază pe Regele Mihai”, miercuri, 30 octombrie, principele Radu și principele Nicolae vor participa, la Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga’, la vernisajul expoziției dedicate familiei regale și monarhiei în România, organizată de Serviciul Colecții Speciale al BCU și vor vizita expoziția ,,Regele Urmărit’ organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Actrița Silvia Ghelan va fi decorată de principele Radu, în numele regelui Mihai, cu Decorația Regală ,,Nihil Sine Deo”.

Ulterior, va avea loc, la ora 17,00, lansarea volumului ,,Trei poduri peste lume” la Centrul de Cultură Urbană Casino.

Luni, 4 noiembrie, regele Mihai I îl va primi la Palatul Elisabeta pe rectorul Universității Naționale de Apărare Carol I, general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, alături de o delegație a Universității, care îi vor prezenta fostului suveran portretul regelui Carol I, în uniforma de mareșal, alături de volumul ,,Mareșalii României”.

În aceeași zi, la librăria Cărturești din incinta centrului comercial Promenada, va avea loc, în prezența principelui Radu, lansarea de gală a volumului ,,Trei poduri peste lume’ iar miercuri, 6 noiembrie, Editura Curtea Veche și Casa Regală vor prezenta proiectul ,,Cărțile copilăriei” într-o întâlnire de gală, la care vor participa principesa moștenitoare și principele Radu. Evenimentul va avea loc la Sala Polivalentă CFR Rapid, începând cu ora 14,00.

În seria evenimentelor dedicate aniversării regelui Mihai, în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, vor fi organizate o serie de prânzuri oficiale cu societatea civilă și autoritatea politică, marți, 5 noiembrie și joi, 7 noiembrie, la care vor lua parte personalități marcante ale vieții sociale, culturale, politice și diplomatice din România.

Joi, 7 noiembrie, la Sala Radio va avea loc un concert extraordinar oferit de maestrul Dan Grigore, pianist al Casei Regale, cu ocazia zilei onomastice a regelui Mihai I. La concert vor lua parte principesa moștenitoare Margareta, principele Radu și principele Nicolae.

Vineri, 8 noiembrie, regele Mihai va deschide porțile Palatului Elisabeta pentru cei care doresc să îl felicite, la eveniment urmând a-și da concursul Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

Invitații vor avea acces în gradina Palatului Elisabeta începând cu ora 10,00, la ora 11,00 regele Mihai urmând să iasă la balconul palatului pentru a saluta participanții.

Vineri, 15 noiembrie, Filarmonica de Stat Oltenia organizează ,,Festivalul Internațional Craiova Muzicală”, care se află de anul acesta sub înaltul patronaj al regelui Mihai. În cadrul festivalului, vor avea loc vineri un concert regal și o lansare de carte regală.

Evenimentele se vor desfășura în prezența principelui Radu, care va lansa seria de volume ,,Cărțile Copilăriei’.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *