Reguli de respectat pentru o inimă sănătoasă

La ora actuală, bolile de inimă reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Astăzi este Ziua Naţională a Inimii, ocazie prin care specialiştii constănţeni ne oferă câteva recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile.

Aproximativ şapte milioane de români suferă de boli cardiovasculare, iar ţara noastră se află pe al treilea loc din lume în ceea ce priveşte decesele provocate de aceste afecţiuni, potrivit Fundaţiei Române a Inimii. În plus, la Constanţa, numărul infarctelor s-a dublat faţă de acum zece ani, după cum ne-a informat şi dr. Belgin Salim, medic primar cardiolog la Secţia de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Cu ocazia Zilei Naţionale a Inimii, specialiştii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică oferă constănţenilor câteva sfaturi pentru menţinerea stării de sănătate a inimii.

Menţineţi tensiunea în limite normale
Pentru o inimă sănătoasă, medicii ne sfătuiesc să ţinem sub control tensiunea arterială.
„Tensiunea arterială crescută face inima să lucreze din greu şi poate declanşa accidente vasculare cerebrale, boli de inimă sau insuficienţe cardiace. Valorile de 130 – 140/ 70 – 80 mm Hg sunt considerate normale”, aflăm de la dr. Loti Popescu, de la biroul de Promovare a Sănătăţii şi de Educaţie pentru Sănătate din cadrul DJSP Constanţa.
Tensiunea arterială creşte, de obicei, odată cu vârsta, dar valorile ei pot fi controlate dacă vă menţineţi greutatea în limite normale şi evitaţi sedentarismul sau renunţaţi la excesul de sare.
„Este indicat consumul de usturoi, suc de lămâie pentru salate, fructe şi legume cu conţinut bogat în potasiu, cum ar fi bananele, portocalele, kiwi, roşii, cartofi, nuci şi cereale”, mai spune dr. Popescu.
Unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă este colesterolul ridicat din sânge. Din acest motiv, trebuie să menţineţi un nivel cât mai scăzut al colesterolului în organism, prin consumarea a cât mai puţine grăsimi. „De preferat ar fi grăsimile de origine vegetală şi cele nesaturate, precum peştele, carnea în cantităţi mai mici, nu mai mult de două ouă pe săptămână, lactate cu grăsime redusă şi uleiuri de măsline”, explică dr. Loti Popescu.
De asemenea, trebuie să staţi departe de alimentele prăjite şi să faceţi cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice pentru a stimula grupele musculare pe care le ţineţi în repaus în orele de serviciu.

Evitaţi dulciurile şi renunţaţi la fumat
Bolnavii de diabet sunt predispuşi la afecţiuni cardiovasculare, indiferent de valorile glicemiei. Pentru prevenirea bolilor de inimă, este necesară menţinerea nivelului glicemiei în limite normale. De aceea, trebuie să vă controlaţi periodic valorile zahărului în sânge, să evitaţi făinoasele şi dulciurile rafinate, fructele prea dulci sau cele confiate.
„Dacă v-aţi descoperit un diabet zaharat, urmaţi tratamentul prescris şi respectaţi, cu stricteţe, regimul alimentar stabilit de nutriţionist”, recomandă dr. Loti Popescu.
Pe de altă parte, fumătorii sunt de până la şase ori mai expuşi riscului de infarct miocardic decât nefumătorii, aşa că cel mai bine ar fi să renunţaţi la tutun.
„În locul ţigării pe care vreţi să o fumaţi, puteţi să mâncaţi un măr, să beţi un pahar cu apă sau să ieşiţi la aer”, spune medicul.

Multă mişcare şi mai puţin stres
În lipsa activităţii fizice, organismul va consuma mai puţină energie, colesterolul din sânge şi glicemia vor creşte, ceea ce creşte riscul cardiovascular. Pentru a menţine greutatea sub control, sunt indicate alimentele sărace în calorii, porţiile mici de mâncare şi doi litri de lichide pe zi. Totodată, trebuie să mâncaţi încet, să mestecaţi bine şi să nu ronţăiţi nimic între mesele principale ale zilei.
Pe lângă kilogramele în plus, şi evenimentele stresante afectează starea de sănătate. Stresul are un impact major asupra sistemului cardiovascular şi creşte riscul de apariţie al bolilor de inimă.
„Încercaţi să eliminaţi stresul din viaţa dumneavoastră, să nu vă supăraţi pentru fleacuri şi să nu aşteptaţi să fiţi răsplătiţi pentru tot ceea ce faceţi bun şi frumos pentru ceilalţi”, ne sfătuieşte dr. Loti Popescu.

Sursa: www.cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *