Repopulare piscicolă pe lacul Razelm, la Enisala

Pescarii din Enisala vor avea din nou motive de bucurie. Consiliul Județean Tulcea a demarat miercuri un proiect care vizează repopularea lacului Razelm și a bălților din apropierea localității, cu șalău, o specie intens exploatată și aflată în pericol.

Printre prioritățile Consiliului Județean Tulcea se enumeră și armonizarea activităților din Delta Dunării, activități care vizează exploatarea resursei piscicole. O prima etapă s-a desfășurat miercuri, când, la Enisala, prin efortul Consiliului Județean Tulcea, s-a reușit, după o pauză de 2 ani, reproducerea directă asistată la șalău, o specie intens exploatată și aflată în pericol. Proiectul a început în urma discuțiilor dintre federațiile de pescari, Rezervația Delta Dunării și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta-Dunării.

“Am încheiat un parteneriat cu federațiile și asociațiile de pescari din zona lacului Razelm și cu INCDD Tulcea. La acest parteneriat, federațiile de pescari au contribuit cu un număr reproducători la specia șalău “, a declarat Edward Bratfanof-guvernator ARBDD.

Proiectul are o valoare de 250.000 lei, o sumă foarte mică în comparație cu beneficiile care se vor obține, aproape 200 tone șalău.

” Sunt acțiuni lăudabile făcute de către instituții ale statului în colaborare cu asociațiile de pescari. Țin să remarc faptul că în ultima vreme asociațiile de pescari au crescut prin capacitatea lor de a implementa proiecte, de a colabora pe astfel de proiecte “, a spus Lucian Simion-Prefectul Județului Tulcea

 “Important este că federațiile și asociațiile de pescari, Rezervația Delta Dunării și INCDD s-au așezat la masa tratativelor și au găsit un țel comun concretizat în modul de a repopula laguna Razelm-Sinoe “, a ținut să precizeze George Șișcu-vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea

Edilii localităților din apropiere sunt mulțumiți de proiectul care se desfășoară pe Lacul Razelm și în împrejurimi.

” Populația șalăului a scăzut foarte mult în laguna Razelm-Sinoe. Sperăm ca această activitate să devină o obișnuință pentru noi, iar noi vom asigura sprijinul necesar desfășurării acestei activități” a spus Vitali Finoghen-primarul comunei Sarichioi.

Redactor George Marinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *