sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Economie > Rezultatele financiare Rompetrol, în primele șase luni din 2020

Rezultatele financiare Rompetrol, în primele șase luni din 2020

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primul semestru din acest an rezultate financiare în scădere, pe fondul volatilității fără precedent a pieței petrolului, dar și a impactului generat de pandemia cu noul coronavirus.

În contextul în care măsurile restrictive impuse odată cu începerea pandemiei au dus la o cerere de piață foarte scăzută, iar neînțelegerile și negocierile îndelung prelungite al membrilor OPEC+ au condus la un preț istoric foarte mic al țițeiului, au fost generate stocuri masive și ieftine de produse petroliere în piață. După relaxarea măsurilor și, totodată, coroborat cu prețul țițeiului în redresare datorită acordurilor OPEC+ de scădere a producției, produsele petroliere ieftine stocate la capacitate maximă, în decursul celor 2 luni de izolare a populației în Europa, au creat o presiune enormă în marjele rafinăriilor.

Acești factori externi au adus un efect negativ major pe marjele brute de rafinare ale companiei, care au coborât la -16,6 USD/tonă în perioada aprilie-iunie 2020 și respectiv, 5,5 USD/tonă în primul semestru al anului.

În plus, rafinăria Petromidia Năvodari, principalul activ al KMG International în România, a fost oprită în perioada martie – aprilie pentru revizia generală, o masură obligatorie și necesară pentru asigurarea funcționării unităților de producție în condiții de maximă siguranță. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanță preventivă și corectivă, inspecții și verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor și alte lucrări conexe la instalațiile rafinare și petrochimie.

Prin investițiile realizate în cadrul reviziei generale, Rompetrol Rafinare își continuă programul de modernizare si trecere la a patra revoluție industrială, care presupune un control mai riguros al produselor obţinute, dar şi cresterea stabilităţii si a eficientizarii în operare a instalaţiilor şi a fluxurilor tehnologice.

Cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare în prima jumătate a anului a ajuns la 1,52 miliarde de dolari, indicatorul fiind direct influențat și de evoluția cotațiilor la materiile prime și produsele petroliere, care au înregistrat o scădere de circa 40% față de nivelul aferent perioadei similare din 2019.

Pe fondul factorilor nefavorabili din mediul global, compania a consemnat în S1 2020 o pierdere operațională, evidențiată de indicatorul EBITDA, de 43,7 milioane USD și un rezultat net negativ de 126.5 milioane de dolari.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International și Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *