Rezultatele Rompetrol Rafinare, în primele 9 luni ale lui 2023

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a obținut rezultate operaționale bune în primele 9 luni din 2023, cu peste 3,8 milioane de tone de materii prime procesate în rafinăria Petromidia.

Cea mai mare unitate de profil din România a continuat să fie un pilon de stabilitate energetică, prin direcționarea pe piața domestică a 66% din totalul de 2,9 milioane de tone de carburanți produși (benzine, diesel și jet A1).

În primele 9 luni din 2023, compania a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari (scădere de 17%), un profit operațional (EBITDA) de 214 milioane de dolari (scădere de 35%) și un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.

Rezultatele financiare au fost influențate semnificativ de volatilitatea cotațiilor internaționale la țiței și produse finite. Cotațiile au atins, în primele 9 luni ale anului, scăderi de 16% la benzină și 23%, la motorină.

De asemenea, la nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 14,6 USD/MT (-11%) în trimestrul III 2023, față de trimestrul III 2022, respectiv cu 20 USD/MT (-15,8%) în ianuarie – septembrie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat, plătind peste 378 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului și peste 1,2 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2023, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Pentru perioada ianuarie – septembrie 2023, compania a estimat o contribuție de 34,1 milioane de dolari, ținând cont de normele actuale ale OUG 186. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei și în scop de protejare a intereselor acționarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susținerea acestei taxe.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

În primele 9 luni din 2023, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 3,84 milioane de tone, nivel asemănător celui din ianuarie – septembrie 2022. În trimestrul III, procesarea a scăzut cu 23%, comparativ cu trimestrul III 2022.

Scăderea din T3 2023 a fost determinată de funcționarea rafinăriei Petromidia fără instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), scoasă din flux în urma unui incident tehnic survenit în luna iunie 2023. Lucrările de reabilitare a instalației sunt coordonate de Rominserv (contractorul general al Grupului KMGI) și sunt programate să se finalizeze până la finalul lunii noiembrie.

În ciuda scăderii volumelor totale de produse obținute, Rompetrol Rafinare a reușit să asigure, fără perturbări, livrările de produse petroliere necesare în România. Petromidia a dispus de un flux stabil de materie primă, țițeiul procesat fiind, în principal, cu origine din Kazahstan.

Raportat la primele 9 luni din an, Petromidia a înregistrat niveluri asemănătoare celor din 2022, cu o producție de circa 1 milion de tone de benzine, respectiv 1,9 milioane de tone de motorine. Circa 1,85 milioane de tone de carburanți au fost direcționate către piața din România, pentru asigurarea aprovizionării, atât a benzinăriilor Rompetrol, cât și a partenerilor comerciali.

În primele 9 luni din 2023, rafinăria Petromidia a reușit să obțină rezultate operaționale bune în ceea ce privește randamentul produselor albe – 84,11%wt.

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător intern de bitum și hexan, a procesat peste 287 de mii de tone de materii prime, în primele 9 luni al anului (creștere de peste 7%). Unitatea din Ploiești a înregistrat rezultate bune în ceea ce privește consumul energetic (2,26 GJ/t) și disponibilitatea mecanică (98,50%).

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a ajuns la peste 1,1 miliarde de dolari în T3 2023 și 3,46 miliarde USD în ianuarie – septembrie 2023, în scădere cu 29%, respectiv 17% față de perioadele similare ale anului trecut.

Profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 38%, până la 214 milioane de dolari, iar rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de circa 39 de milioane de dolari, pentru perioada ianuarie – septembrie 2023.

În primele 9 luni din 2023, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantitățile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie – septembrie 2023.

În trimestrul III și primele 9 luni din 2023, producția totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 21 de mii de tone, respectiv 78 de mii de tone, în scădere cu 33%, respectiv 16% față de perioadele similare ale anului trecut.

Rezultatele diviziei petrochimice au fost influențate de condițiile de piață nefavorabile (cotații în creștere la materia primă și produsele finite, cererea în scădere, nivelul costurilor logistice) care au determinat o funcționare discontinuă a instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE). Aceasta folosește, ca materie primă, etilenă din import.

Cifra de afaceri brută, în primele 9 luni din 2023, a fost de 98 de milioane de dolari, iar profitul operațional (EBITDA) și rezultatul net au înregistrat valori negative, de 58,6 milioane de dolari, respectiv 64,5 milioane de dolari.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene și polietilene din România, cu capacitatea de a-și recăpăta poziția competitivă pe piața internă și regională, odată cu stabilizarea pieței de profil.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat 2,6 miliarde de dolari în ianuarie – septembrie 2023. Profitul operațional (EBITDA) a consemnat o valoare de 63,1 milioane de dolari în primele 9 luni din 2023, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de peste 28,4 milioane de dolari.

Cantitățile totale de carburanți comercializați de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – septembrie au fost de 1,67 milioane de tone, nivel în ușoară scădere, comparativ cu volumul consemnat în perioada similară din 2022.

Vânzările en-gros de carburanți au scăzut față de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail, compania a reușit să comercializeze volume mai mari cu 17% față de aceeași perioadă din anul 2022, ca urmare a strategiei companiei de a răspunde, cu prioritate, nevoilor pieței din România.

La sfârșitul lunii septembrie 2023, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.312 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres și baze interne), în creștere cu 77 de unități față de numărul consemnat la finele lui septembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *