miercuri, iunie 19, 2019
Acasă > Ultima ora > Rezultatul negocierilor de la Cotroceni

Rezultatul negocierilor de la Cotroceni

Administraţia Prezidenţială a postat, luni, pe site, textul Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, care urmează să fie semnat marţi, de partide. Acesta cuprinde atingerea a patru mari obiective, referitoare la finanţarea acestui domeniu în următorii zece ani.

Primul obiectiv este “creşterea finanţării pentru apărare, astfel încât, la nivelul bugetului pentru anul 2017 să  se atingă  2% din PIB”.

Un alt obiectiv îl reprezintă “menţinerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017-2027, a unui nivel de finanţare a Armatei de cel puţin 2% din PIB, iar în situaţia în care resursele financiare o vor permite, creşterea acestui procent în funcţie de nevoile de securitate şi de obligaţiile pe care România şi le poate asuma”.

Al treilea obiectiv îl reprezintă “garantarea unui consens politic naţional între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că  sunt la putere sau în opoziţie, să  respecte angajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată  la nivelul constant de minim 2% din PIB pentru următorii 10 ani”.

Iar ultimul obiectiv cuprinde “susţinerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum şi dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria naţională de apărare şi companii de profil din alte state”.

Documentul prezintă motivaţia pentru semnarea acestui Acord, şi se referă la  “statutul  nostru de  ţară membră a NATO şi de angajamentele asumate de România, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea sectorului apărării”.

– See more at: http://www.amosnews.ro/ce-prevede-acordul-pe-care-iohannis-il-va-semna-marti-cu-partidele-parlamentare-2015-01-12#sthash.c8J9GqyP.dpuf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *