Acasă > Economie > România a avut a doua inflație negativă din UE, în octombrie

România a avut a doua inflație negativă din UE, în octombrie

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,1% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflației s-a situat luna trecută la 0%, de la minus 0,1% în septembrie.

Țările cu cea mai mare rată anuală a inflației au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria și Portugalia (ambele cu 0,4%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,8%), România (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) și Spania (minus 0,9%).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,68 puncte procentuale) și a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale), iar cel semnificativ impact pozitiv asupra creșterii prețurilor a fost din partea legumelor (0,14 puncte procentuale), restaurantelor și cafenelelor (0,10 puncte procentuale) și fructelor (0,07 puncte procentuale).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *