Acasă > Social > România, câmp de luptă pentru anteprenori

România, câmp de luptă pentru anteprenori

Lipsa unui mediu economic stimulativ la nivel national, atrage după sine tot mai multe probleme în rândul firmelor care își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Taxele și impozitele foarte mari pe care le au de achitat anteprenorii, sunt elementele pricipale ce atrag după sine falimente în serie.

Deși România pare a fi o țară cu potential pentru mediul de afaceri, în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Curajul și determinarea întreprinzătorilor nu au fost de ajuns ca aceștia să facă față fiscalității, ajungând să își închidă firmele la doar câteva luni după ce le-au deschis. Lipsa stimulentelor din mediul afacerilor a afectat vizibil și firmele cu tradiție. Mircea Măgureanu conduce de 24 de ani o intreprindere recunoscută pe plan European în domeniul producției, realizând instalații de irigat, motopompe și grupuri electrogene.

„Aici se fac toate piesele componente pentru reductoare, pentru turbine, pentru punți motoare. Aici se realizează tot ce înseamnă componente cu care noi realizăm instalațiile de irigat, motopompe, grupurile electrogene și resturile de confecții metalice”, ne-a spus unul dintre angajații lui Mircea Măgureanu.

Activitatea diversă și exclusivă, nu oferă însă o siguranță pe piața românească. Toate demersurile către dezvoltare fiind umbrite de taxele mult prea mari. Teama de faliment, nu ocolește pe nimeni , mai ales că nu toți concurenții sunt loiali, chiar dacă vin din alte țări europene și vând aceleași produse la suprapreț.

„Cheltuielile pe care le are o firmă, cu taxele și impozitele la stat, fie cele locale, fie cele centrale, se ridică la 57% din valoarea care se încasează.”, ne-a declarat Mircea Măgureanu (foto), administrator firmă.

 „Partenerul nostru, statul, ar trebui să fie direct interesat ca, prin politicile publice, să sprijine și să creeze anumite facilități pentru a dezvolta acest sector”, ne-a spus Iulian Gropoșilă, președintele Patronatelor IMM.

Odată cu trecerea anilor, anteprenorii au cam uitat de domeniul industrial, preferând sa creeze mici sau mari intreprinderi din domenii precum servicii, însă au ajuns rapid la faliment lăsând și mii de români fără locuri de muncă.

„Producția este cea care se face cu oameni mulți, cu oameni calificați, cu oameni învățați, cu oameni disciplinați. Noi trebuie să reușim să creăm locuri de muncă, să aducem tinerii înapoi din țările unde lucrează, pentru că forța noastră de muncă cea mai productivă și mai aptă este plecată în afară”, a afirmat Mircea Măgureanu, administrator firmă.

„Vom vorbi în continuare de locuri de muncă numai la modul declarativ, dacă nu vom lua în serios o abordare fiscală mai prietenoasă față de domeniile prioritare: agricultura, turismul și producția”, ne-a mai spus Iulian Gropoșilă, președintele Patronatelor IMM.

Deși anteprenorii doresc să facă investiții importante pentru a dezvolta proiecte, ajung rapid datori la stat sau la bănci, muncind uneori doar pentru a achita datorii.

Redactor: Ana-Maria Stancu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *