România, diferențe uriașe între bogați și săraci. Suntem țara cu cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE

saraci si bogatiStatistică îngrijorătoare pentru România. Datele Eurostat arată că țara noastră înregistrează cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci, dintre toate statele Uniunii Europene.

Oficiul european de statistică precizează că cei mai bogați 20% dintre români au venituri de peste opt ori mai mari decât cei mai nevoiași  20% dintre locuitorii ţării.

Decalajul dintre săraci şi bogaţi s-a adâncit puternic în perioada 2013-2015.

Potrivit Eurostat, la nivelul Uniunii Europene, primii 20% dintre locuitori după venituri câştigă de 5,2 ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre locuitori.

Datele sunt valabile la nivelul anului 2015.

Diferențele sunt mari și la nivelul blocului comunitar.

România este lideră la capitolul inegalitate, cu un raport de 8,3,  fiind urmată de Lituania (raport de 7,5 între veniturile celor mai bogaţi şi veniturile celor mai săraci), Bulgaria (7,1) şi Spania (6,9).

În schimb, țările cu cel mai mic decalaj din UE sunt Slovacia (cu un raport de 3,5 între veniturile bogaţilor şi veniturile săracilor), Republica Cehă (3,5), Finlanda (3,6) şi Slovenia (3,6).

“Datele privind inegalitatea economică au devenit foarte importante pentru a estima sărăcia relativă, pentru că distribuția resurselor economice poate avea un raport direct cu dimensiunea și cu profunzimea fenomenului sărăciei”, arată Eurostat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *