România din fundul curții

  •  
  •  
  •  
  •  

Circula un banc pe vremea construirii socialismului multilateral dezvoltat, conform căruia întrecusem demult Occidentul, dar ne țineam voit mai în spate, ca să nu se observe că aveam pantalonii rupți în fund.

Situația nu s-a schimbat fundamental în ceea ce privește gaura din dosul budigăilor, doar punctul de referință e altul, căci Vestul a devenit, paradoxal, mult prea îndepărtat, așa că ne tragem la temă cu vecinii bulgari. Chiar și așa, constatăm că zacuscarii de la sud reușesc să ne tragă preșul de sub, de-acum, celebrul fund. Și nu o spun eu, o spun datele proaspăt încheiatului recensământ, conform cărora în România incă nu s-a descoperit apa curentă, la robinet adică, în aproape 40% din gospodării. Logic, deci, aproape 40% dintre români, când sunt loviți de cufureală, o rup la fugă spre fundul grădinii, unde e amplasată toaleta.

Cam pe-acolo suntem. Ne bâzâie musca prin dos, iar la sfârșitul activității de ușurare e foarte posibil să ne rămână imprimat pe vreuna din cele două buci un articol mai norocos din gazeta locală.

Situația ar fi de râs dacă nu ne-ar indica un aspect foarte simplu al societății capitalist-originale în care ne bălăcim din decembrie 89 incoace: lipsa bunăstării. Rezistența toaletei din fundul curții, nu e determinată, cum mulți fanfaroni s-ar grăbi să spună, de lenea românului sau de victoria cârciumii asupra muncii la câmp, ci de faptul că, de cele mai multe ori, factura pentru apa curentă, măsurată in metri cubi scumpi, este mult prea împovărătoare pentru buzunarul omului de la țară.

Țăranii sunt talpa țării, se zice, dar, pe lângă pantalonii rupți în fund, acum și talpa țării e găurită, Cizmarula fost împușcat demult, iar stăpânii cei noi par niște calfe nepricepute.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *