vineri, ianuarie 17, 2020
Acasă > Social > România, la coada Europei la capitolul bani pentru sănătate

România, la coada Europei la capitolul bani pentru sănătate

sanatateRomânia alocă cei mai puțini bani pentru sănătate dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.

Un raport Eurostat publicat astăzi arată că țara noastră alocă cel mai mic procent din PIB (5,1% în 2014) pentru sănătate, mai puțin de jumătate față de state precum Franța, Suedia și Germania.

Suntem întrecuți și de vecina Bulgaria care a alocat în 2014 o cotă de 8,5% din PIB pentru sănătate.

Procente relativ mici se înregistrează și în  Cehia (7,6% din PIB), Ungaria (7,2% din PIB) și Polonia (6,3% din PIB).

La acest capitol, campioane sunt Suedia, Franța, Germania și Olanda care în 2014 au alocat sistemului de sănătate aproximativ 11% din PIB.

Potrivit datelor  Eurostat, România este pe ultimul loc și când vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sănătate, 388 de euro în 2014, față de 504 euro pe cap de locuitor în Bulgaria, 684 euro în Polonia și 757 euro în Ungaria.

Eurostat menționează de asemenea că mare parte din cheltuielile pentru sănătate sunt pentru servicii curative și de reabilitare medicală, al doilea capitol fiind cheltuielile pentru produse medicale, la care fruntașe sunt Bulgaria (43%) și România (37%).

Îngrijorător este și faptul că România alocă doar 0,8% pentru cheltuielile legate de îngrijirea preventivă, în vreme ce țări precum Italia și Marea Britanie alocă fiecare 4,1% .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *