România, pe lista neagră a Comisiei Europene din cauza îndatorării excesive

România, alături de alte cinci țări europene, anume Belgia, Croația, Finlanda, Italia și Spania, se află pe lista neagră a Comisiei Europene din cauza nerespectării obligațiilor bugetare care îi revin, informează digi24.ro.

“Am identificat șase țări ale căror strategii bugetare ar putea prezenta riscuri la adresa respectării angajamentelor luate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere. Aceste țări mai au încă timp să ia măsurile necesare, de aceea le trimitem astăzi un semnal de avertizare timpurie. Suntem pregătiți să începem un dialog constructiv cu aceste țări în vederea minimizării riscurilor avute în vedere“, explică Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil pentru moneda euro și dialogul social.

Aceste avertismente ale UE vin pe fondul lansării planurilor bugetare pe termen mediu care vor avea loc în viitorul apropiat. De altfel șeful direcției de Afaceri Economice și Financiare a CE, Isabel Grilo, a atras atenția asupra măsurilor de stimulare fiscală, creșterea cheltuielilor și lipsa unor studii care să analizeze impactul deciziilor ar putea genera un deficit structural de aproape 4% din PIB anul viitor.

“Scăderea cotei generale de TVA la 20% şi a celei pentru alimente la 9% a contribuit cel mai mult la o deviere de la cadrul fiscal în 2015. În 2017 am putea vedea un deficit structural de 4% , după un nivel de 3% înregistrat în 2016. S-ar putea pierde progresele făcute în 2014 şi 2015, când deficitele structurale nu au depăşit 1%. Autorităţile din România nu au ținut seamă de recomandările executivului de la Bruxelles, iar studiile de impact au lipsit”, a explicat Grilo.

Sursa: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *