România, punte între est și vest

Miercuri a avut loc la Constanța evenimentul de lansare a Cluster-ului Maritim de la Marea Neagră. Proiectul presupune utilizarea eficientă a potențialului pe care îl are România prin economie, infrastructură și forța de muncă.

La eveniment, pe lângă reprezentanții din partea organismelor de profil ale Uniunii Europene, au participat specialiști din domeniu, investitori, primari ai localităților constănțene și Mircea Geoană – Înaltul Reprezentant al Primului Ministru pentru promovarea proiectelor economice, strategice și de diplomație publică.

Proiectul intitulat „România punte între Est și Vest” la care lucrează atât specialiști din ţară, cât și din străinătate își propune ca economia națională să atingă o creștere considerabilă datorită unor investiții durabile în activități din domeniul Industriei navale, Securității și Energiei.

“Energia este o chestiune importantă nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume. Sunt convins că acest cluster maritim românesc poate avea și o contribuție semnificativă în cercetarea și căutarea combustibilului”, a afirmat Rene Berkvens, reprezentant CEO.

“Toate porturile românești importante de la Dunăre și Marea Neagră sunt azi cu șantiere navale care operează la plină capacitate. Tot ce înseamnă această zonă din punct de vedere energetic va avea importanță pe coridoarele de transport pan-european”, a susținut Mircea Geoană.

Primarul Constanței, Radu Mazăre speră ca numărul investitorilor din porturi să crească, iar condițiile să fie aceleași pentru toți, fără ca cineva să aibă tratamente preferențiale.

“Discutăm de investiții majore. Nu se poate ca să vină acum un investitor și să i se dea o concesiune de 10 ani plus încă 10, pentru o investiție de zeci de milioane de euro, iar alții care au închiriat spații în port pentru 50 de ani să rămână cu chirii mici. Trebuie ca în port să fie o deschidere egală pentru toți investitorii “, a precizat Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța.

Profesionalismul constructorilor de nave români este recunoscut la nivel internațional. Prin acest proiect forța de muncă din domeniul naval va atinge o creștere reprezentativă prin crearea de noi posturi. Proiectul România punte între Est și Vest este susținut și de reprezentanți străini care îl consideră o reală oportunitate de investiție și dezvoltare. În prezent, cifra de afaceri realizată de șantierele navale românești este de circa 650 de milioane de euro anual  și reprezintă 1,5 % din valoarea exporturilor.

Redactor: Ana-Maria Stancu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *