La doar o lună de zile de la încheierea alegerilor locale, românii se pregătesc, din nou, să meargă la vot. 256 de parlamentari au decis demiterea preşedintelui ales, Traian Băsescu, iar cuvântul decisiv în acest proces democratic îl au cetăţenii cu drept de vot, care sunt chemaţi la urne pe 29 iulie. Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre a anunţat că din momentul publicării în Monitorul Oficial al hotărârii de organizare a referendumului a început şi campania electorală, care se va încheia pe 28 iulie, la ora 07.00 dimineaţa.
Votul la referendum începe la ora 08.00 şi se va încheia la ora 20.00. Potrivit legii, au dreptul de a-şi exprima votul toţi cetăţenii români care împlinit vârsta de 18 ani.
Din datele organizatorice facem precizarea că, duminică, 8 iulie au fost aleşi, prin tragere la sorţi, judecătorii Înaltei Curţi împlicaţi în acest proces electoral, iar partidele politice trebuie să-şi desemneze până mâine, 10 iulie, reprezentanţii în cadrul Biroului Electoral Central şi în celelalte birouri electorale. De asemenea, pentru dotarea secţiilor de votare, la nivelul localităţilor vor fi utilizate, în mare măsură, materiale folosute şi la alegerile generale locale, iar Comisia tehnică pentru derularea alegerilor va fi condusă de ministrul Administraţiei şi Internelor.
Guvernul a aprobat, sâmbătă, hotărârile de organizare a referendumului şi la doar două zile de la acest moment au apărut şi primele strategii de campanie electorală, la fel şi primul sondaj. Astfel, potrivit datelor unui sondaj IMAS, 64,3% dintre români vor vota la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui, 27,4% afirmă că vor merge la urne pentru a vota împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu, iar 8,3% nu ştiu sau nu răspund. Sondajul a fost realizat în perioada 5-7 iulie.
Este important să amintim că în anul 2007, preşedintele Traian Băsescu a mai trecut prin emoţiile unui referendum, care a avut acelaşi scop, demiterea. Atunci, 322 de parlamentari au decis să-l trimită la mâna românilor, însă aceştia l-au retrimis la Cotroceni. De data aceasta, măsurile anti-criză luate de Guvernul PDL condus de Emil Boc şi susţinute de Traian Băsescu par să-i fi motivat pe români să iasă în stradă încă din seara votului din Parlament şi să ceară plecarea preşedintelui de la Cotroceni.
În perioada următoare vor avea loc acţiuni specifice campaniei electorale, PDL anunţă campania „vara se poartă alb”, iar liderii USL promit să aducă în faţa opiniei publice toate motivele pentru care preşedintele Băsescu trebuie demis.